Ključanin Sejad Husić Čarli najmlađi pripadnik 17 VKBBr

Počela isplata boračkih egzistencijalnih naknada za decembar 2020. Godine
28/01/2021
Dostojevski: Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednog djeteta!
29/01/2021

Bosna i Hercegovina je očuvana životima i dijelima stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Među njima ponajviše ličnog života u njeno postojanje utkali su maloljetni dobrovoljci naše Armije. I malo ko će ovu i ovakvu Bosnu i Hercegovinu voljeti više od njih, malo kome je ona baš sve, i život, i sjećanje, i strah i nada.

Jedan od njih je i ključanin Sejad Husić Čarli, najmlađi pripadnik 17 Viteške krajiške brdske brigade. Sejadu je bilo samo 13 godina kada je pristupio Armiji RBiH i stao u odbranu svoje zemlje. Dane svoga dječaštva, godine mladosti, školske klupe Sejad je zamijenio ratnim dešavanjima i strahotama.

„Rodno mjesto Krasulje sam napustio 1992 godine.U Travnik sam izašao prije pada Jajca. Nakon pada Jajca otišao sam sa babom u kasarnu i bio sam ispred komande gdje me je jedan od vodećih oficira komande brigade iz zeze pitao hocu li biti vojnik. S ponosom sam rekao DA“-kazao je za Radio Ključ Husić

Krajem ‘92  Husić je ušao u kasarnu kao vojnik međutim tada po naređenju Alije Izetbegovića svi maloljetni borci su skinuti sa evidencije vojske. Tokom ratnog perioda Sejad je vršio dužnost kurira u komandi 17 Viteške, a bio je aktivan do početka 1995 godine nakon čega je poslan u srednju školu u Travniku. Sa 14 godina Sejad je i ranjen, a prema njegovim riječima tokom ratnog perioda u sjecanju mu je najviše ostalo događaj kada je granata pogodila dvoranu pored gimnazije u Travniku jer je bio ogroman broj mrtvih i ranjenih i kad je pogođena banka gdje je živote izgubilo dosta ljudi i civila. Tada me spasio Hakija Krantic koji me povukao preko zida-kazao je Husić.

Danas Sejad Husić živi i radi u Švicarskoj, oženjen je i otac troje djece. Iako nije u svojoj zemlji i dalje u sebi nose žive ožiljke ratnih dešavanja, a rođendane ove zemlje doživljava jače od svojih sopstvenih i pokušava na mnogobrojne načine da pomogne boračkoj populaciji u BiH.

Prema nezvaničnim i neslužbenim podacima oko 7 hiljada maloljetnika je učestvovalo i angažovano u ratu u BiH, a 661 maloljetni vojnik između 10 i 18 godina starosti je ubijen tokom njegovog trajanja.

Izvor: http://media-kljuc.ba/kljucanin-sejad-husic-carli-najmladi-pripadnik-17-vkbbr/

Comments are closed.

  • Laju89