Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši

Partizanska 16. Muslimanska udarna brigada prva ušla u Sarajevo 5. aprila 1945
04/04/2023
ODBIJ SILO I NEPRAVDO
05/04/2023

Navršava se 30. godina od pogibije Suade Dilberović i Olge Sučić čija nesebična žrtva svjedoči o građanskoj hrabrosti i spremnosti za odbranu temeljnih civilizacijskih vrijednosti – zajedništva i suživota, koje baštini glavni grad Bosne i Hercegovine.

Suada Dilberović i Olga Sučić spadaju među prve žrtve agresije na Sarajevo.

Suada Dilberović, 24-godišnja studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu porijeklom iz Dubrovnika  i Olga Sučić, 34-godišnja službenica tadašnje Skupštine RBiH i majka dvije djece, ubijene su  tokom mirnih demonstracija i spontanog građanskog otpora ondašnjem sarajevskom mostu ” Vrbanja ” , današnjem Mostu “Suade i Olge 5. aprila 1992. godine.

U martu 1992. godine u Sarajevu je došlo do sukoba između pripadnika Srpske Demokratske Stranke (SDS) i policajaca pod kontrolom vlade Bosne i Hercegovine kad su Srbi na Grbavici i Vracama postavili barikade.

5. aprila 1992. godine održale su se demonstracije za mir, na kojima su građani Sarajeva tražili od agresorskih snaga da uklone barikade i da se povuku. Pripadnici SDS-a (četničke snage) su pucali sa krova hotela Holliday Inn na demonstrante i ubili Suadu Dilberović.

Na istom mjestu kao i Suada, ubijena je i Olga Sučić, pa se zbog toga na mostu, na kojem su ubijene ove dvije mlade djevojke, nalazi spomenik njima dvjema kao prvim žrtvama agresije u Sarajevu.

Comments are closed.

  • Laju89