Kako je čokolada postala dio borbenog kompleta

U Kantonu Sarajevo djeluje osam udruženja maloljetnih dobrovoljaca
24/01/2021
Amra Šabić-El-Rayess od opkoljenog Bihaća do Columbia University New York
24/01/2021

Prije više od 70 godina saveznici su se iskrcali na plaže Normandije tokom operacije Overlord. Svima je poznato da se toga dana puno stvari promijenilo, pa i hrana koju vojnici konzumirali prije i tokom dugotrajnih borbenih operacija

Hrana je trebala biti što lakša, kako bi se smanjili logistički napori tokom transporta. S druge strane, vojnici su morali imati hranjive obroke iz kojih će crpiti energiju za borbu i napredovanje kroz Francusku i Evropu. Hrana koja je zadovoljavala sva tri navedena uslova bila je čokolada u konkretnom slučaju čokolada Hershey.

 Godine 1937. kompanija Hershey Chocolate predložila je izradu posebne čokolade koja će biti dostupna za hitne slučajeve. Američka vlada postavila je četiri uslova za proizvodnju čokolade – trebala je imati masu od 113 grama, visokoenergetsku vrijednost, izdržati visoke temperature, a okus je trebao biti malo bolji od kuhanog krompira. Konačni proizvod dobio je ime D ration bar – smjesa čokolade, šećera, kakao putera, mlijeka u prahu i zobenog brašna. Smjesa je u konačnici ispala pretvrda za fabričku proizvodnju, pa se morala izrađivati ručno.

Što se tiče okusa, vojnici su govorili da bi radije pojeli kuhani krompir – naime, kombinacija masti i zobenog brašna dovela je do vrlo tvrde čokolade, a šećer nije uspio prikriti gorak okus tamne čokolade. Zbog svog svojstva da izdrži visoke temperature, čokolada je bila vrlo tvrda, te se nije mogla lako gristi. Većina vojnika morala je rezati čokoladu na male komade kako bi je mogli sažvakati. Usprkos vladinim naporima, čokolade su često završavale u kantama za smeće.

Međutim, tokom iskrcavanja u Normandiji sve se promijenilo, jer se čokolada za mnoge savezničke vojnike, pogotovo za one koji su ostali odsječeni od svojih jedinica, pokazala kao spasonosna.

Hitlerovo tajno oružje kako su Hershey čokoladu nazivali saveznički vojnici, nije bila jedina delicija u njihovim obrocima. Dobijali su kafu, topljeni sir, šećer, instant napitke, bombone, gume za žvakanje, konzervirano meso i cigarete, ali čokolada je zauzela posebno mjesto, jer je vojnicima davala najviše energije u najtežim trenucima. Tako je i danas, kada je u praktično svim vojskama svijeta čokolada neizostavan dio borbenog kompleta.

Comments are closed.

  • Laju89