JESU LI BORCI S PTSP-OM OSOBE DRUGOG REDA?

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo objavilo lažne rezultate po javnom pozivu za finansiranje boračkih Udruženja za 2021 godinu?
30/06/2021
Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo izmišlja “lažne odbijenice” po javnom pozivu za finansiranje boračkih Udruženja za 2021 godinu?
30/06/2021

Veliki je broj osoba koje su oboljele od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), a čim si obilježen, odmah si nula. Stavljen je na stub srama svako ko dobije šifru sa Psihijatrije.

Pomoć kolegama

To je u razgovoru za „Avaz“ kazao Kemal Kurtić, predsjednik Saveza udruženja veterana rata liječenih od PTSP-a „Zvekir“, koje je formirano u martu ove godine i koje okuplja četiri udruženja iz Bihaća, Goražda, Tuzle i Zavidovića.

Kurtić za „Avaz“ kaže da je njihov cilj briga za veterane rata liječene od PTSP-a te utjecanje na ublažavanje njihovog ekonomskog statusa raznim vidovima pomoći, ali i zastupanje interesa članova Udruženja, organiziranje pomoći u psihosocijalnoj reintegraciji…

– Ova populacija je zanemarena od svih pa i od boračkih organizacija. Ovi borci se smatraju osobama drugog reda. Te traume i problemi koji iz njih nastaju onemogućavaju im da dođu do svojih ciljeva. Želimo da se to promijeni. U nekim gradovima nemaju ni odgovarajuću zdravstvenu njegu pa moraju ići u druge kantone. Sve je više boraca s ovom dijagnozom – istakao je Kurtić.

Bez prava

Dodaje da postoje udruženja i u drugim kantonima, ali se bore na druge načine za svoja prava. Upozorava i na diskriminaciju.

– Samo je invalid onaj ko se prijavio do 1996., ali oni poslije nemaju nikakvih prava. Nama trebaju stručne osobe. Niko ne može znati kada će se desiti trauma i kad će neko oboljeti – poručio je Kurtić.

Nema razumijevanja

Stručnjaci rasprostranjenost sindroma PTSP nazivaju „društvenom bombom“.

Kurtić kaže da ljudi noćima ne mogu spavati pa onda ne mogu funkcionirati.

– Ali za to nerijetko niko nema razumijevanja – kazao nam je Kurtić.

Posttraumatski stresni poremećaj predstavlja duševni poremećaj koji se može javiti nakon izlaganja zastrašujućem, opasnom i ugrožavajućem stresnom događaju. Osobe, koje imaju ovakva iskustva, mogu trpiti tegobe poput stalne zaokupljenosti traumatičnim događajem i ponovnim proživljavanjem istog na javi ili tokom spavanja.

U središtu traume je nametljivo sjećanje na središnji stresni ili nasilni događaj, poput slike i zvuka, vriskova ili trenutačne tišine, praska puške, eksplozije, ranjavanja, udarca i slično. Javlja se i izbjegavanje svega što podsjeća na traumatski događaj, te simptomi pojačane pobuđenosti.

Neposredna posttraumatska reakcija je normalna reakcija na abnormalnu situaciju. Poljuljani osjećaj sigurnosti i povjerenja, unutrašnje uznemirenje, strah, nedostatak emotivnog doživljavanja, poteškoće sa spavanjem, i nemogućnost da se prestane misliti o događaju.

Veliki je broj osoba koje su oboljele od PTSP-a, a čim si obilježen od nečega – odmah si nula.

https://mreza.co/jesu-li-borci-s-ptsp-om-osobe-drugog-reda/

Comments are closed.

  • Laju89