Izložba “Sarajevski maloljetni borci”, autora Azema Heljića otvorena u holu Općine Novi Grad Sarajevo

Novinska agencija Anadolija o izložbi “Sarajevski maloljetni borci”: Ilustracija mladosti koja je školske klupe zamijenila rovovima i linijama odbrane
08/05/2023
Otvorena izložba “Sarajevski maloljetni borci”
08/05/2023

Ogromna je zahvalnost koju dugujemo maloljetnim borcima i borkinjama Armije i MUP-a RBiH

Izložba “Sarajevski maloljetni borci”, autora mr. Azema Heljića, kustosa za muzejske zbirke JU Fond memorijala Kantona Sarajevo otvorena je danas u holu Općine Novi Grad Sarajevo, a zainteresirani je mogu pogledati i sutra.

Izložba je dio aktivnosti Fonda memorijala Kantona Sarajevo, a njeno postavljanje upriličeno je u suorganizaciji sa Općinom Novi Grad Sarajevo. Riječ je o izložbi koja se bavi fenomenom maloljetnih dobrovoljaca, boraca i borkinja, koji su u vremenima teških iskušenja, u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, odlučili da svoje školske klupe zamijene za linije odbrane svoga grada i države Bosne i Hercegovine.

Izložba je metodološki postavljena u širi kontekst agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i opsade i odbrane Sarajeva, te kroz 27 panela, posjetiocima pruža uvid u okolnosti ovog surovog perioda bosanskohercegovačke historije. Ovaj prikaz hrabrosti i odlučnosti sarajevskih maloljetnih boraca i borkinja predstavlja doprinos kulturi sjećanja i sadržajnog historijskog pamćenja.

Cilj izložbe je da se istakne važnost i pozitivan fenomen sarajevskih maloljetnih boraca i borkinja, branitelja i dobrovoljaca.

Kroz jedinstveni prikaz, izložba je doprinos boljem razumijevanju ovog dijela bosanskohercegovačke historije i na svojevrstan način govori o svima onima koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odlučnost u odbrani svoga grada i države Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo i autor izložbe mr. Azem Heljić, a prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović.

Delalić je istakao izuzetan značaj otvaranja ovakve izložbe, sjećanja i memorije,iz perioda 1992-1995. godine, da se sjećamo tih dana kada smo nemilosrdno bili izloženi srbo-četničkoj agresiji, a kasnije agresiji HVO-a.

“Potpuno je bio na sceni dogovor iz Karađorđeva Tuđman-Milošević da se podijeli Bosna i Hercegovina. Iste te snage i danas stoje kao i 1991. i 92. samo ne s puškama, ali možda bude i to, neka se usude, pa da vidimo kako će proći”, rekao je Delalić.

Govoreći o značaju maloljetnih boraca u odbrani zemlje od agresora, kazao je da su oni dali ogroman doprinos u odbrani zemlje i da su stalno, rame uz rame bili sa starijim borcima na liniji i učestvovali u odbrani.” Iako nisu imali navršenih 18 godina i po zakonu nisu bili dužni učestvovati u odbrani, kod njih je vladao ogroman patriotizam, jednostavno su željeli dati svoj doprinos u odbrani svoje države.

Autor Heljić se zahvalio Općini Novi Grad Sarajevo na ustupljenom prostoru i udruženjima maloljetnih boraca sa područja KS, kolegama iz Fonda memorijala KS i svima onima koji su dali doprinos da ova izložba ugleda svjetlo dana.

Fotografije sa imenima i prezimenima su svojevrsna ilustracija koja treba da predstavi jednu mladost, kojoj je prekinuto školovanje, a ti mladi ljudi su školske klupe zamijenili linijama odbrane. Pored fotografija je i tekst, kojim je autor pokušao odgovoriti na dva ključna pitanja: ko je branio Bosnu i zašto su maloljetni boci učestvovali u odbrani države BiH?

“Na oba pitanja sami maloljetni borci dali su odgovor, ispod njihovih fotografija stoji njihov odgovor zbog čega su oni pristupili odbrani, a iz ukupnog teksta zaključuje se da su oni prepoznali historijski momenat da je to ustvari bila stvar odgovornosti da u tom momentu učine da odbrane svoju domovinu, svoj grad, roditelje, komšije, prijatelje i sve ono što je ljudska i civilizacijska vrijednost bila u tom momentu. Kada to posmatramo iz ove prespektive možda nam se čini dalekim, ali ako se vratimo u historijsko vrijeme,želim da ih gledalac izložbe smjesti u tadašnje realno vrijeme, realan prostor i realne tadašnje okolnosti kada su te fotografije nastajale”, rekao je Heljić. Naglasivši da je značaj maloljetnog borca ogroman, da su oni davali jednu posebnu nadu, inspiraciju svojim starijim kolegama, te da su posebnu nadu davali građanima opkoljenog Sarajeva.

“To je ona zahvalnost koju njima dugujemo i kroz ovu izložbu, koju upotpunjavamo i izložba će i dalje biti nadopunjavana, a sve u cilju da se osvijetli fenomen maloljetnog borca Armije i MUP-a RBiH”, zaključio je autor izložbe.

Izvior: https://www.novigradsarajevo.ba/news/default/izlozba-sarajevski-maloljetni-borci-autora-azema-heljica-otvorena-u-holu-opcine-novi-grad-sarajevo/

Comments are closed.

  • Laju89