Iskorišteni u ratu, “nabijeni nogom” u miru

Maloljetni borci: Drže nas nisko svi nivoi vlasti!
12/03/2022
Sarajevski bivši maloljetni borci ove godine nisu obradovali malu raju!
12/03/2022

Ne postoje zvanični i egzaktni podaci o tome koliko je maloljetnika učestvovalo u ratu u BiH, kao ni o njihovoj starosti i spolu. Ne postoje podaci o stepenu vulnerabilnosti bivše djece-vojnika, maloljetnih dobrovoljaca, boraca, branitelja koji su srcem stali u odbrani svog doma, porodice, države.

Oni su bili djeca i ušli su u rat, ring, … i još su tu !?

Ali da su itekako bili traženi, i da je nedostajalo vojne sile, zna se kojih razloga!

Predmetni poziv na službu dokazuje koliki su doprinos dale. Ti nekada mladi organizmi – djeca nisi bili u dovoljnom psiho-fizičkom kapacitetu za podnošenje ratnih trauma. Osjećaj straha nije bio dovoljno razvijen. Mozak je bio još u fazi razvoja, ako bi se desila neka povreda, ona bi bila mnogo ozbiljnija, nego kao kod odraslih, što potvrđuju medicinska istraživanja.

Prekid obrazovanja, koji je podrazumjevao odlazak iz školskih klupa, u blato, glib, tranšeu, vučiju jamu, vodu, mem, snijeg, led… za posljedicu je imao da oko 80 odsto maloljetnih boraca-vojnika nije završilo započeto školovanje. Postoje primjeri, da nekadašnji maloljetni borci, danas ti ljudi u 45-im godinima života, ne mogu dobiti posao, jer ne mogu dobiti ljekarsko uvjerenje!?, navodi se u saopćenju UB-MDR KS.

Comments are closed.

  • Laju89