Inicijativa UB-MDRKS: „ Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva” nagraditi “Sarajevske Maloljetne borce”

Inicijativa da se UB-MDRKS proglasi udruženjem od posebnog društvenog značaja za Kanton Sarajevo
07/11/2022
Video: Reportaža sa 1. Kupa u sportskom ribolovu “Sarajevski maloljetni borac” na rijeci Neretvi
08/11/2022

Sarajevski Maloljetni borci su ostavili značajan moralni,  razvojni, kulturni,  društveni  trag u historiji Grada Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine. Radi se o mladosti Sarajeva, tada djeci velikog srca vrele krvi, o osobama koje su značajno doprinijele odbrani Grada Sarajeva, kojii su svojim primjerom davali snagu, moral kako saborcima tako i građanima. “Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva “ će“ Sarajevskom Maloljetnom borcu ” dati priznanje građana Sarajeva i potvrditi čast, ponos, dignitet zlatne generacije sarajevskih Maloljetnih dobrovoljca, borca, borkinja, branitelja.

Prenosimo saopćenje UB-MDRKS u cijelosti:

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92 -95’  Kantona Sarajevo – (u daljem tekstu UB-MDR KS) na osnovu zaključaka Upravnog Odbora i nakon provedene rasprave i upoznavanja sa ovom inicijativom i podrškom od  400 aktivnih članova UB-MDRKS podnosi Inicijativu i molbu da uvažena Gradonačelnik Grada Sarajeva na Javnom pozivu za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2023. godini podnese Prijedlog da se „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva “ dodjeli “ Sarajevskom Maloljetnom borcu ”.

Sarajevski Maloljetni borci su ostavili značajan moralni,  razvojni, kulturni,  društveni  trag u historiji Grada Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine. Smatramo da se radi o mladosti Sarajeva, tada djeci velikog srca vrele krvi, o osobama koje su značajno doprinijele odbrani Grada Sarajeva, kojii su svojim primjerom davali snagu, moral kako saborcima tako i građanima. Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo iskreno, čisto i ljubazno poziva Gradonačelnika Sarajeva da podrži inicijativu i  da iskoristi pravo predlaganja kandidata da se  „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ dodjeli “ Sarajevskom Maloljetnom borcu ” čime će se dati priznanje građana Sarajeva i potvrditi čast, ponos, dignitet zlatne generacije sarajevskih Maloljetnih dobrovoljca, borca, borkinja, branitelja.

Ljubazno pozivamo Gradonačelnika Sarajeva da podrži inicijativu i  da iskoristi pravo predlaganja kandidata da se  „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2023. godini dodjeli “ Sarajevskom Maloljetnom borcu ”. Sarajevski Maloljetni borci su ostavili značajan moralni,  razvojni, kulturni,  društveni  trag u historiji Grada Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine.

Smatramo da se radi o mladosti Sarajeva, tada djeci velikog srca vrele krvi, o osobama koje su značajno doprinijele odbrani Grada Sarajeva, kojii su svojim primjerom davali snagu, moral kako saborcima tako i građanima.  

Postoji spisak u arhivama, spisak boraca koji su ušli maloljetni u borbene jedinice i poginuli kao maloljetni…To nije samo spisak sa brojevima, slovima , datumima rođenja, to je spisak sinova ove našeg grada, naše domovine, spisak mladosti, spisak pun srčanosti, nevinosti…Fenomen Maloljetnih dobrovoljaca, boraca/borkinja, branitelja je i dalje aktuelan, oni su tu, tu među nama, sa nama, oni su tu…

Zato smatramo da fenomenu sarajevskih Maloljtnih dobrovoljaca, boraca/borkinja, branitelja treba dodijeliti ovu nagradu kao potvrdu doprinosa i kao trajni zalog veze između njih i grada u kojem su rođeni za kojeg su dali svoje živote i kojem su poklonili najbolje godine svojih života.

Važno je istaći činjenicu da Malojetni dobrovoljci, borci, branitelji, da ti nekada mladi organizmi – djeca nisi bili u dovoljnom psiho-fizičkom kapacitetu za podnošenje ratnih trauma. Osjećaj straha nije bio dovoljno razvijen. Mozak je bio još u fazi razvoja, ako bi se desila neka povreda, ona bi bila mnogo ozbiljnija, nego kao kod odraslih, što potvrđuju medicinska istraživanja.

Naša procjena je da na području Kantona Sarajevo u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95 je učestvovalo do hiljadu maloljetnih dobrovoljaca sa različitom dužinom trajanja učešća u Armiji RBiH, MUP-u, koji su u najvećem broju okupljeni u Udruženju boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92 -95’  Kantona Sarajevo – (u daljem tekstu UB-MDR KS). Oko pet hiljada  maloljetnika je učestvovalo i angažovano u ratu u Bosni i Hercegovini što govori o ozbiljnosti ovog fenomena. Činjenica je prekinuto djetinjstvo, sa trajnim traumama i onemogućen normalni mladalački razvoj. Prema Istraživačko-dokumentacionom centru (IDC) iz Sarajeva, nevladinoj organizaciji koja prikuplja relevantne podatke o ljudskim gubicima u ratu u BiH, 661 maloljetni vojnik između 10 i 18 godina starosti ubijen je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu..

Naravno, sve te tada mlade generacije 1974., 75., 76., 77., 78., 79., 80. su poprilično iznijele rat i to u najvećem postotku završili u jurišnim, udarnim, manevarskim, izviđačkim, diverzantskim, lahkim jedinicama. Punoljetstva su slavili na inim brdima, tranšejama, rupama…

Prekid obrazovanja, koji je podrazumjevao odlazak iz školskih klupa, u blato, glib, tranšeu, vučiju jamu, vodu, mem, snijeg, led… za posljedicu je imao da oko 80 odsto maloljetnih boraca-vojnika nije završilo započeto školovanje. Nako potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma pojedini bivši maloljetni borci su se opet potrudili i sustigli i postali doktori nauka. Postoje primjeri, da nekadašnji maloljetni borci, danas ti ljudi u 40-im godinima života, ne mogu dobiti posao, jer ne mogu dobiti ljekarsko uvjerenje!?,

Obzirom da nase članstvo čine veterani koji su dobrovoljno kao maloljetnici pristupili u redove ARBiH i MUP-a RBiH, dobar dio njih nije nastavio školovanje poslije rata sto je rezultiralo da je većina njih sa srednjom školskom spremom koji rade uglavnom manuelne poslove u ugostiteljstvu, trgovini građevini itd. Također, ima i jedan dio članova koji su zbog PTSP-a psihički oboljeli te nisu sposobni za rad i samostalno privređivanje. Naravno, ovdje treba istaći da većina njih ima porodice sto dodatno otežava njihove socijalne prilike.

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo(UB-MDRKS) je prepoznatljivo kao jedino udruženje boraca u Bosni i Hercegovini,  regionu, svijetu koje je pokretač mnogih mirovnih inicijativa u Bosni i Hercegovni i regionu. Organizator i realizator najbolje evaluiranog Projketa „Djeca rata – djeci mira“ iz kojeg je rođen dokumentarni film „Djeca rata – djeci mira“. Istoimeni dokumentarni film se prikazuje u prime-time terminima na vodecim televizijama u Bosni i Hercegovni i regionu čime sa osnovnom porukom važnosti i značaja stanja  mira, očuvanja mira, vrijednosti koje donosi mir.Svim navedenim aktivnostima i projketima bivši sarajevski maloljetni borci učestvuju u izgradnji mira, na putu su izgradnje mira za sve nas i našu djecu i našu mirnu budućnost.

Bivši sarajevski maloljetni dobrovoljci, borci/borkinje, branitelji svojim aktivnostima i projektima kratkoročnog, srednjoročnog i dugoročnog karaktera pokušavaju i danas rade na resocijalizaciji, rehabilitaciji  i integraciji vulnernabilne boračke populacije u društvenu sredinu.

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo iskreno, čisto i ljubazno poziva Gradonačelnika Sarajeva da podrži inicijativu i  da iskoristi pravo predlaganja kandidata da se  „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ dodjeli “ Sarajevskom Maloljetnom borcu ” čime će se dati priznanje građana Sarajeva i potvrditi čast, ponos, dignitet zlatne generacije sarajevskih Maloljetnih dobrovoljca, borca, borkinja, branitelja., navodi se u saopćenju Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92 -95’  Kantona Sarajevo – (UB-MDR KS) .

Sretno!

Comments are closed.

  • Laju89