Inaugurirana Komisija za NATO, general Folkestad dao podršku

Film “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić nominovan za Oscar
15/03/2021
Obilježena godišnjica Kotoračke bitke
17/03/2021

Inauguralna sjednica Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine, na kojoj su usvojeni Poslovnik o radu ove komisije, kao i okvirni plan za izradu Programa reformi BiH za 2021. godinu, održana je danas u Sarajevu.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Josip Brkić izjavio je kako je spomenutim okvirnim planom predviđeno da Komisija polovinom aprila razmatra temeljni dokument za saradnju s NATO-om, odnosno nacrt programa reformi za tekuću godinu, nakon čega bi ga proslijedila Vijeću ministara BiH.

Početak rada Komisije za saradnju s NATO-om pozdravio je komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad, istaknuvši kako se radi o grupi ljudi koji će odlučiti o oblastima saradnje s NATO-savezom.

Podsjetio je na stav NATO-a da njegova vrata ostaju otvorena za Bosnu i Hercegovinu, potcrtavajući značaj saradnje u pogledu zajedničkog odgovora na sigurnosne izazove i rizike.

– Nijedna zemlja sama se ne može suprotstaviti sigurnosnim izazovima današnjice, bilo da se radi o odgovoru na pandemiju, prirodne katastrofe, organizirani kriminal, ilegalne migracije, ili bilo koji sigurnosni izazov s kojima se svi danas suočavamo. Nema sumnje da smo zajedno jači – kazao je general Folkestad.

U tom je kontekstu ocijenio važnim da se vlasti u BiH nastave fokusirati na reforme odbrambenih i sigurnosnih institucija, a na dobrobit svih građana u BiH.

Značaj Komisije za saradnju s NATO-om potcrtao je i ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztián Pósa, koji je uime Ambasade zadužene za NATO kontakt u BiH, naglasio spremnost za pružanje pune podrške bh. partnerima u tom procesu.

Dodao je kako od BiH zavisi dinamika i obim saradnje s NATO-om, izražavajući očekivanje da će se sve odvijati u skladu s  odgovarajućom dinamikom.

Ambasador Pósa smatra veoma važnim da se uz tehničku podršku partnerima u BiH, NATO centrali u Briselu prenese viđenje situacije u BiH, kako bi imali što cjelovitiji uvid u stanje i razumjeli stvarnost u BiH.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s transparentnošću u pogledu Programa reformi BiH, predsjedavajući Komisije Brkić je poručio da će se rad Komisije temeljiti na transparentnosti, te da će u izradu tog dokumenta biti uključene nadležne institucije, kao i da će taj proces biti otvoren i za akademsku zajednicu, odnosno stručnu javnost.

Na dodatni upit u vezi s očekivanjima u kontekstu eventualnih opstrukcija procesa reformi, Brkić je poručio kako ne očekuje nikakve blokade ili opstrukciije u tom pogledu, nakon što je usvojen Poslovnik o radu Komisije na čijem je čelu.

Komentirajući novinarski upit u vezi s dinamikom reformi u BiH, general Folkestad se, s obzirom na mandat, fokusirao na reformu odbrane, naglašavajući ključne segmente koji se tiču Oružanih snaga BiH, njihove funkcionalnosti prema NATO standardima i postizanja pune interoperabilnosti, kao i sudjelovanja u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u skladu s vlastitom misijom.

Na upit o tome u kojoj mjeri je Brisel zadovoljan realizacijom aktivnosti u kontekstu prošlogodišnjeg Programa reformi BiH, ambasador Posa je izrazio zadovoljstvo tim povodom, rekavši da je centrala NATO-a dosadašnje korake na tom planu pozitivno primila.

Dodao je kako se radi o novom nivou saradnje u kojem BiH sama određuje ono što će uvrstiti u Program reformi za svaku godinu.   

Odluku o uspostavi Komisije za saradnju s NATO-om isvojilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici 24. februara, kada je usvojena i realizacija Programa reformi za NATO.

Komisija, između ostalog, utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine koje proizilaze iz sudjelovanja u programu NATO-a “Partnerstvo za mir“, kao i u vezi sa realizacijom obaveza iz dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

Princip glasanja članova Komisije prati glasanje u Vijeću ministara BiH, što je novina u ovoj odluci, gdje se uz konsenzus omogućava donošenje odluka većinom glasova, pod uslovom da za odluku glasaju najmanje po dva člana Komisije iz svakog konstitutivnog naroda, te se u slučaju nedonošenja odluka uvodi drugi krug glasanja.

Za predsjedavajućeg Komisije imenovan je zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, a za zamjenike predsjedavajućeg zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić i sekretar tog ministarstva Muhamed Smajić.

(FENA)

Congratulations to the “Commission for Cooperation with NATO in Bosnia and Herzegovina” and @JosipBrkicBiH for a successful and productive first session and @HungaryinBiH for helping make it happen. It’s fantastic – for the security, freedom and prosperity of everyone in BiH – that this significant step has been taken. “It’s our partners, not NATO, which decide on areas to work together. I am very pleased that the Commission for Cooperation with NATO will now decide what these priorities will be. NATO’s 30 friends stand ready to work with you. We are strong together. Safer together. And more prosperous together.” Folkestad, , Commander NATO HQ Sarajevo

Comments are closed.

  • Laju89