In Memoriam: Derbiji… bez Keme Lakače

Europarlamentarci: Sankcije dodiku i obustava pomoći rs-u
24/01/2022
Godišnjica prvog priznanja nezavisne Republike Bosne i Hercegovine
31/01/2022

Derbiji između vječitih gradskih rivala Želje i Sarajeva se poslije nekoliko decenija prolaze bez navijačke legende koševskog kluba, ali i grada Sarajeva – Keme Lakače, koji je umro 30. januara u 81. Godini.

Lakača je uz FK Sarajevo bio od njegovog samog osnivanja, još iz vremena kada se zvalo Torpedo. Kemo se, unatoč godinama i narušenom zdravlju, često pojavljivao u javnosti, pogotovo u danima koji su prethodili gradskom derbiju, prepričavajući anegdote iz nekih ranijih vremena i duela sa gradskim rivalom Željezničarom. Propustio sam samo dva prvenstvena gradska derbija, jer sam bio u bolnici. Sve ostale gledao sam na stadionima. Radovao se i tugovao.

Utakmice Sarajeva i Želje više su od sporta. To je način života za mnoge Sarajlije, pričao je Lakača, naglašavajući da davnog 10. oktobra 1954. godine, kada je odigran prvi prvenstveni meč Željezničar- Sarajevo, nije mogao pretpostaviti da će se tada početi pisati historija.

Da je tada neko rekao da će utakmice Sarajeva i Želje biti derbi sa tradicijom, rivalstvo poput Dinama i Hajduka ili Partizana i Crvene zvezd svi bi mu se smijali! Iz godine u godine naš rivalitet je jačao. Zanimanje za utakmicu svih utakmica u BiH počelo je rasti, da bi preraslo u svojevrstan pokret i danas prisutan. Susreti Sarajeva i Želje nisu samo bosanski, nego i regionalni kult isticao je Lakača, prisjećajući se kako je na derbije išao zajedno sa navijačima Željezničara.

 Ih, krene ti nas 20 sa Bjelava. Nas 10 navijači Sarajeva, a njih 10 su za Želju. Zezamo se, pjevamo zajedno i zagrljeni do stadiona. I na stadionu smo nekada sjedili jedni sa drugima, sjećao se Lakača, apelirajući na mladu raju, navijače Sarajeva i Želje, da se fizički ne sukobljavaju.

Mi, stanovnici herojskog Sarajeva, smo braća, ma kako se zvali i koje vjere bili. Istina, razlikujemo se po klupskoj opredijeljenosti, što je bitno, ali ne i da bi se tukli, poučivao je Lakača…

Comments are closed.

  • Laju89