Građani Sarajeva predložili da se „Sarajevski maloljetni borac“ nagradi „Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva” u 2023 godini

Sarajevski maloljetni borci uručili plaketu-zahvalnicu dr. Hasanu Tanoviću – Načelniku Općine Novo Sarajevo
10/01/2023
Inicijativa za besplatan ulazak članova UB-MDRKS na zaštićena prirodna područja kojima upravlja Kanton Sarajevo
15/02/2023

Grupa građana Grada Sarajeva u skladu sa Javnim pozivom Grada Sarajeva uputili Prijedlog da se „Šestoaprilska nagrade Grada Sarajeva” u 2023. godini dodijeli „Sarajevskom Maloljetnom borcu“ .

Prijedlog  je u skladu sa pravilima Javnog poziva Grada Sarajeva definisan u obliku spiska Grupe građana sa područja općina koji čine Grad Sarajevo koji su svojim podacima i potpisima u ukupnom broju od preko 250 građana predlođili Prijedlog upućen ODBORU ZA DODJELU „ŠESTOAPRILSKE NAGRADE GRADA SARAJEVA“.

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo (UBMDRKS) na svoj web stranici www.maloljetniborci.ba se zahvaljuje građanima Grada Sarajeva koji su u skladu sa Javnim pozivom Grada Sarajeva uputili Prijedlog  da se „Šestoaprilska nagrade Grada Sarajeva” u 2023. godini dodijeli Sarajevskom Maloljetnom borcu“ .

U prijedlogu Grupe građana koji je blagovremeno predat na protokol  Grada Sarajeva se navodi:

Grupa građana Grada Sarajeva sa naprijed navedenom podacima i potpisima u skladu sa sa Javnim pozivom o uslovima i načinu predlaganja kandidata za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2023. godini iz drugih oblasti rada i stvaralaštva predlaže da se „ Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva” dodijeli

“ Sarajevskom Maloljetnom borcu”

Smatramo da se radi o mladosti Sarajeva, tada djeci velikog srca vrele krvi, o osobama koje su značajno doprinijele odbrani civilizacijskih vrijednosti Grada Sarajeva a koji su svojim primjerom davali snagu i moral kako saborcima tako i građanima Sarajeva.  

„ Sarajevski Maloljetni borci „ predstavaljaju grupu pojedinaca koji su u periodu 1992-1995 su se dobrovoljno okupili u historijskom momentu i potrebi Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva na realizaciji poslova i zadataka s rezultatima koji se mogu okarakterisati kao značajna ostvarenja, odnosno da su dali značajne rezultate i doprinos u odbrani civilizacijiskih vrijednosti Grada Sarajeva. Mnogi su dali i najdragocjenije, svoje živote! Zato smatramo da fenomenu sarajevskih Maloljetnih dobrovoljaca, boraca/borkinja, branitelja treba dodijeliti ovu nagradu kao potvrdu doprinosa i kao trajni zalog veze između njih i grada u kojem su rođeni za kojeg su dali svoje živote i kojem su poklonili najbolje godine svojih života. Dodjelom „ Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva “ “ Sarajevskom Maloljetnom borcu ” će se odati priznanje građana Sarajeva i potvrditi čast, ponos, dignitet zlatne generacije sarajevskih Maloljetnih dobrovoljca, borca, borkinja, branitelja, navodi se u Prijedlogu Grupe građana Sarajeva.

Sarajevski Maloljetni borci su kao državljani Bosne i Hercegovine ostavili su značajan moralni,  razvojni, kulturni,  društveni  trag i dali doprinos  u historiji Grada Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine.

 „ Sarajevski Maloljetni borci „ predstavaljaju grupu pojedinaca koji su u periodu 1992-1995 su se dobrovoljno okupili u historijskom momentu Bosne i Hercegovne i Grada Sarajeva na realizaciji poslova i zadataka s rezultatima koja se mogu  okarakterisati kao značajna ostvarenja, odnosno da su dali značajne rezultate i doprinos u odbrani civilizacijiskih vrijednosti Grada Sarajeva.

Postoji spisak u arhivama, spisak boraca koji su ušli maloljetni u borbene jedinice i poginuli kao maloljetni…To nije samo spisak sa brojevima, slovima , datumima rođenja, to je spisak sinova ove našeg grada, naše domovine, spisak mladosti, spisak pun srčanosti, nevinosti…Fenomen Maloljetnih dobrovoljaca, boraca/borkinja, branitelja je i dalje aktuelan, oni su tu, tu među nama, sa nama, oni su tu…

Fenomenu sarajevskih Maloljetnih dobrovoljaca, boraca/borkinja, branitelja treba dodijeliti nagradu kao potvrdu doprinosa i kao trajni zalog veze između njih i grada u kojem su rođeni za kojeg su dali svoje živote i kojem su poklonili najbolje godine svojih života.

Važno je istaći činjenicu da Maloljetni dobrovoljci, borci, branitelji, da ti nekada mladi organizmi – djeca nisi bili u dovoljnom psiho-fizičkom kapacitetu za podnošenje ratnih trauma. Osjećaj straha nije bio dovoljno razvijen. Mozak je bio još u fazi razvoja, ako bi se desila neka povreda, ona bi bila mnogo ozbiljnija, nego kao kod odraslih, što potvrđuju medicinska istraživanja.

Naravno, sve te tada mlade generacije 1974., 75., 76., 77., 78., 79., 80. su poprilično iznijele rat i to u najvećem postotku završili u jurišnim, udarnim, manevarskim, izviđačkim, diverzantskim, lahkim jedinicama. Punoljetstva su slavili na inim brdima, tranšejama, rupama…

Prekid obrazovanja, koji je podrazumjevao odlazak iz školskih klupa, u blato, glib, tranšeu, vučiju jamu, vodu, mem, snijeg, led… za posljedicu je imao da oko 80 odsto maloljetnih boraca-vojnika nije završilo započeto školovanje. Nako potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma pojedini bivši maloljetni borci su se opet potrudili i sustigli i postali doktori nauka.

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo (UB-MDRKS) je reprezentativno boračko udruženje koje okuplja preko 600 maloljetnih dobrovoljaca sa područja Sarajeva te u svom decenijskom radu sa članovima bivšim sarajevskim maloljetnim dobrovoljcima, borcima, braniteljima, borkinjama upoznata sa statusom, problematikom.

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo (UB-MDRKS) je prepoznatljivo kao jedino udruženje boraca u Bosni i Hercegovini,  regionu, svijetu koje je pokretač mnogih mirovnih inicijativa u Bosni i Hercegovni i regionu. Organizator i realizator najbolje evaluiranog Projekta „Djeca rata – djeci mira“ iz kojeg je rođen dokumentarni film „Djeca rata – djeci mira“. Istoimeni dokumentarni film se prikazuje u prime-time terminima na vodećim televizijama u Bosni i Hercegovni i regionu čime sa osnovnom porukom važnosti i značaja stanja  mira, očuvanja mira, vrijednosti koje donosi mir. Svim navedenim aktivnostima i projketima bivši sarajevski maloljetni borci učestvuju u izgradnji mira, na putu su izgradnje mira za sve nas i našu djecu i našu mirnu budućnost.

Bivši sarajevski maloljetni dobrovoljci, borci/borkinje, branitelji svojim aktivnostima i projektima kratkoročnog, srednjoročnog i dugoročnog karaktera pokušavaju i danas rade na resocijalizaciji, rehabilitaciji  i integraciji vulnernabilne boračke populacije u društvenu sredinu.

Podsjećamo, da je i Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92. – ’95 Kantona Sarajevo 9. Januara 2023 godine u skladu sa javnim pozivom Grada Sarajevo uredno i blagovremneo predalo isti prijedlog da se  „ Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva “ dodjeli “ Sarajevskom Maloljetnom borcu ” čime će se dati priznanje građana Sarajeva i potvrditi čast, ponos, dignitet zlatne generacije sarajevskih Maloljetnih dobrovoljca, borca, borkinja, branitelja.

Comments are closed.

  • Laju89