Godišnjica Uredbe o odlikovanjima Republike Bosne i Hercegovine

Druga prijetnja Ambasade Rusije za moguću destabilizaciju u Bosni i Hercegovini
13/04/2022
Ordeni – sinonim za Bosanskog ratnika, borca, heroja!
14/04/2022

Na 246. sjednici Predsjedništva RBiH održana 14. aprila 1994. godine, dan uoči obilježavanja druge godišnjice Armije RBiH na inicijativu Ministarstva odbrane, jednoglasno, uz kratku raspravu, usvojen Prijedlog Uredbe sa zakonskom snagom o odlikovanjima RBiH i Prijedlog odluke o dodjeli odlikovanja povodom Dana Armije.

Pravilnik o priznanjima i stimulativnim mjerama Oružanih snaga RBiH objavljen je 31. decembra 1994. godine u Službenom listu RBiH (br. 37) gdje je uobličena forma dodjele ratnih priznanja u skladu sa Odlukom o dodjeljivanju ordena i medalja za pripadnike Armije RBiH.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma, 18. marta 1994. godine, između naše zemlje i Republike Hrvatske, čime je okončan HVO-ARBiH sukob u BiH, već 30. marta 1994. u Sarajevu održana konstituirajuća sjednica Ustavotvorne skupštine i usvojen Ustav Federacije BiH, prilikom donošenja Uredbe o odlikovanjima predlagano je da se iz prijedloga izbace priznanja koja neće prihvatiti budući partneri iz hrvatske vojne komponente, uključujući Zlatni ljiljan.

Dvoumljenje u vezi sa prihvatanjem prijedloga da se sa ponuđene liste vojnih ordena i medalja usvoje samo Orden heroja oslobodilačkog rata, Orden zlatnog grba s mačevima, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i Medalja za hrabrost prekinuo je uz podršku dr. Mirka Pejanovića ministar odbrane Hamdija Hadžihasanović koji je rekao: „Mi ocjenjujemo da je sazrelo vrijeme, prošle su dvije godine, da ova država ima i svoja odlikovanja. Ljudi od struke su predložili tekst Urdebe, obrađivači su bili oni najbolji koje je Bosna imala. Dr. Kasim Trnka vodio je ekipu. Mi predlažemo da se prihvati sve. Ovo je široka lepeza, pa vi odlučite poslije šta ćete koristiti.

Uredbom Predsjedništva jednoglasno su prihvaćena odlikovanja prvog ranga za pripadnike Armije RBiH među kojima su bili: Zlatni ljiljan, Orden slobode, Orden heroja oslobodilačkog rata, Orden oslobođenja, Orden zlatnog grba s mačevima, Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem, Orden zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem, Medalja pobjede, Medalja za hrabrost, Medalja otpora, Medalja za vojne zasluge.

Comments are closed.

  • Laju89