Godišnjica prvog priznanja nezavisne Republike Bosne i Hercegovine

Mudrosti Meše Selimovića – Ženu ljubav podmlađuje
31/01/2021
Mostarac Husaga Čišić 1946. godine jedini glasao protiv usvajanja Ustava Jugoslavije po uzoru na SSSR
31/01/2021

Prvo priznanje nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine je učinila Bugarska, mjesec prije referenduma, i to 31. januara 1992. godine na osnovu odluke Skupštine Republike Bosne i Hercegovine o suverenosti.

To su historijski presedani, a takav presedan povezuje Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku.

Primjer Bugarske je slijedila Republika Turska, koja je Republiku Bosnu i Hercegovinu također priznala prije održavanja referenduma o nezavisnosti, odnosno 6. februara 1992. godine. Nakon održavanja referenduma, uslijedilo je priznanje od Španije 12. marta, Libije 17. i Irana 31. marta.

Ostala svjetska priznanja uslijedila su nakon što je 6. aprila 1992. godine Bosnu i Hercegovinu priznala Njemačka 6. Aprila, 7. Aprila  je priznala Kanada, a 8. aprila Sjedinjene Američke Države.

Dana 22. maja 1992. godine tada Republika Bosna i Hercegovina postala je članicom Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku podignuta je bosanskohercegovačka zastava s ljiljanima.

Veze između Bosne i Hercegovine i Bugarske historijski su utemeljene na zajedničkoj slavenskoj osnovi te na povezanosti kroz zajednički život u okviru Osmanske države.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *