Godišnjica prijema BiH u UN

Predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković: Punog srca podržavam inicijativu za odlikovanja maloljetnih dobrovoljaca
19/05/2020
NA JASENU KOD VAREŠA KOMANDANTU ZAMU DUČIĆU I SABORCIMA PODIGNUTO SPOMEN OBILJEŽJE
25/05/2020

Na današnji dan, 22. maja 1992. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija primila je Bosnu i Hercegovinu u svoje članstvo

Vijeće sigurnosti UN-a je 20. maja 1992. godine usvojio odluku kojom se preporučuje Generalnoj skupštini da se tadašnja Republika BiH primi u članstvo Ujedinjenih nacija. Usvojena je rezolucija 755 kojom je podržana ova preporuka. Dva dana kasnije, BiH je primljena u članstvo UN.

 Nepunih četvrt stoljeća kasnije, evidentno je da od te formalne potvrde nezavisnosti, naša zemlja imala nikakve konkretne koristi UN je mirno prosmatrao agresiju na BiH koju su provodile Srbija, Hrvatska i Crna Gora, direktno saučestvovao u srebreničkom genocide, tako da su jedini vidljivi rezultati prijema u UN gubici odrednice Republika i nekoliko stotina hiljada ljudi ubijenih naočigled takozvanog UNPROFOR-a (Zaštitne snage Ujedinjenih nacija).

Nema više ni zastave sa ljiljanima koja se prije 29 godine zavijorila na jarbolu pred zgradom na njujorškom East Riveru umjesto nje, tamo sada visi OHR-ovska nakarada sa geometrijskim tijelima u kolonističkim bojama Evropske unije, čija članica, kako sada stvari stoje, Bosna i Hercegovina će nekada postati.

Comments are closed.

  • Laju89