Godišnjica nacističkog bombardovanja Sarajeva

Sarajevski maloljetni borci: Čestitka voljenom gradu
06/04/2023
Djeca s puškama: Donosimo priču o maloljetnim borcima u odbrani Sarajeva
06/04/2023

U 6 sati ujutro, 6. aprila 1941. godine, začuli su se avioni. Sarajevom su počele odjekivati eksplozije avio-bombi koje su sijale „Štuke“ Wehrmachta,  snage hitlerovsko-nacističke avijacije. Drugi svjetski rat je ušao u Sarajevo.

Devet dana poslije, 15. Aprila 1941., njemačke trupe su umarširale u Sarajevo. Na sarajevskoj Vijećnici podižu nacističku zastavu. Ubrzo se uspostavlja vlast zloglasne NDH. Sarajevo se našlo u sastavu ustaške NDH, a faktički pod njemačkom okupacijom.

Naredne četiri godine Sarajevo će proživljavati najgore dane svoje dotadašnje historije. Svaki pokušaj otpora zločinačkoj okupatorskoj politici brutalno je kažnjavan. Iz Sarajeva, prema logorima smrti, odvođeni su sarajevski Jevreji.

Od prvog dana rata, 6. aprila 1941., tadašnji kralj, Vrhovna komanda Jugoslovenske vojske, vlada i njene razne institucije, te dio diplomatskog kora, povlačili su se i u općoj pometnji i panici bježali iz Beograda prema Sarajevu.

Tako se tih aprilskih dana u gradu i njegovoj okolini stekao, u bjekstvu i iščekivanju evakuacije, šarolik svijet vezan uz politički i diplomatski establišment Kraljevine Jugoslavije.

Iz Sarajeva su se kralj i vlada povukli prema Nikšiću, odakle su već 16. aprila 1941. odletjeli u Atinu i dalje na Bliski istok pod britansku zaštitu.

Dva dana kasnije, 18. aprila 1941.,  Jugoslovenska kraljevska vojska je kapitulirala.

April 1941, april 1945, april 1992. godine imaju posebno značenje u historiji Sarajeva.

Comments are closed.

  • Laju89