Draga djeco, mladosti lijepa…oprostite mi ako vas prekidam…

Ruska Duma upravlja Balkanskom kozačkom vojskom?
23/02/2022
Kad svi, evo da i ja kažem koju o RATU…
27/02/2022

Oprostite mi ako vas prekidam u vašim pripremama i ostrašćenim mladalačkim žudnjama da što prije navučete maskirnu uniformu, uzmete pušku u ruke i postanete superheroji koji će junački da ginu za svoju zemlju.

Prije tačno trideset godina imao sam vaše godine i pucalo me sve to što danas puca vas. Dobio sam i pušku i uniformu, i vojni raspored, i 37 mjeseci u vojničkim čizmama, i ranjavanje, i pregršt proživljenih strahova – kako svojih tako i onih u tuđim, često i umirućim, očima.

Meni nije imao ko da kaže šta je to Rat. Kakva je to strašna neman. Otvorena scena na kojoj zlo suvereno vlada i mehanizam koji savršeno uspijeva da iz svakog, ali doslovno baš svakog čovjeka izvuče i zadnji atom, i najmanju molekulu i dobra i zla u čovjeku. Vjerujte mi na riječ, na žalost, puno je više zla.

Zato svi vi, mladi i lijepi, prpošni i stasiti, vi koji pričate ove naše jezike koji nam čine da se razumijemo, prestanite da se zanosite i prizivate tu neman koja melje živo meso, a ono mlado još i najradije. Kunem vas krvlju svih nas da se sklonite – slušajte muziku, igrajte igrice, vjerujte u ljubav, a i Bog je ljubav, šutajte lopte, ganjajte cure i zaljubljujte se, ili se naprosto kvalitetno drogirajte. Činite sve ali samo nemojte sanjati rat.

A ako zlo i dođe ponovo u ove krajeve, sklonite se sa strane i pustite nas stare. Da se kvalitetno pobijemo, dovršimo i zatvorimo taj nesretni krug koji nas je od rođenja opasao kao pupčana vrpca oko vrata. Vjerujte nam, sad smo pametniji. Sad ćemo prvo da uspostavimo prve linije po hodnicima i napucanim uredima vlastodržaca i moćnika, korumpiranih krvoločnih zvijeri, bezočnih vladara naših i vaših života. Prvo ćemo tamo da pometemo i očistimo davno okupirane pozicije. Da skinemo omče zlotvora i raspolućenih pomahnitalih voždova, poglavnika i sultana. Da otvorimo vrata slobodi i ljudskom dostojanstvu. Jer za njih smo mi odgovorni, najviše što smo se sklonili i šutali.

A poslije, možemo se komotno i međusobno potamaniti, da vam doslovno očistimo budućnost od svih nas koji rat nosimo upisan u genetski kod. Da tako i bukvalno prekinemo spiralu zla i nedovršene poslove, osvete, osvajanja i porobljavanja. I da ostavimo vama da gradite neki svoj novi svijet. Bez tereta nas i naših trauma i istina. I onih prije nas, i onih prije njih.

I nemojte nas žaliti i obilježavati pa da smo vam i vaši najrođeniji. Ne gledajte nas ni kao žrtve niti heroje. Pustite se tih plemenskih rituala i običaja. Spasite sebe. Možda tako uspijete spasiti i ovaj pomahnitali svijet. Koji već odavno nije ugodno mjesto za živjeti.

I zasadite drvo. Ne stoga što to ima neku posebnu poruku. Čisto zato što to je plemenitije, korisnije i prikladnije za jednog mladog čovjeka nego da, ne bilo primijenjeno, ubije drugog mladog čovjeka. A kažu i da drveće zna da sluša. Mi nismo imali nikoga da nas sluša.

Poslušajte me samo jednom: sad.

Vaš Ramiz.

Ilustracija: Andrej Tarkovski, Ivanovo djetinjstvo

Comments are closed.

  • Laju89