Dom naroda usvojio izmjene zakona o pravima branilaca i njihovih porodica

Visoki predstavnik Bonskim ovlastima poništio zakon entiteta RS-a o imovini
12/04/2022
Dom naroda usvojio izmjene zakona o prijevremenom penzionisanju boraca
12/04/2022

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je na vanrednoj sjednici Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kojima je predviđeno povećanje osnovice odnosno mjesečne naknade za pet posto za ratne vojne invalide i porodice šehida i poginulih branilaca, za šta je ovogodišnjim budžetom Federcije BiH namijenjeno 12.500.000 KM.

“Osnovica sada iznosi 867,50 KM, a nakon stupanja na snagu izmijenjenog zakona, iznosit će 910 KM. Inače, do sada je u periodu od 2010. do 2022. godine osnovica povećana ukupno 7,5 posto”, izjavio je pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Također, zakonom će biti otklonjeni nedostaci u članu 21 stav (2). Na osnovu toga će naknade suprugama poginulih branilaca bez djece s prihodima biti povećane sa 173,50 KM na 391,30 KM, jednom roditelju ženjenog poginulog borca sa 234,23 KM na 391,30 KM, dok će naknade za oba roditelja ženjenog poginulog borca, koji su bez prihoda, naknade biti uvećane sa 303,63 KM na 455,00 KM.

“Zakon uvodi tzv. švicarsku formulu koja garantuje ovoj populaciji povećanje naknada svake godine”, kazao je Terzo.

U smislu zapošljavanja, izmjenama dosadašnjeg zakona predloženo je više rješenja. Tako će Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje biti dužni Programom aktivne politike zapošljavanja preduzeti mjere koje će osigurati poseban novac za povoljnije sufinansiranje zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke i prekvalifikacije.

“Isto tako branioci će pod uslovom da su registrovani kao individualni poljoprivredni proizvođači ili imaju obrt, imati prioritet pri dodjeli sredstava za investicije za svoju djelatnost”, rekao je Terzo.

Za predloženi zakon je ovogodišnjim budžetom FBiH predviđena implementacija 18,5 miliona KM.

Klix

“Budžet resornog ministarstva je 356 miliona KM i 97 posto ovog budžeta ide za naknade i rješavanje zahtjeva boračke populacije”, Terzine su riječi.

N1

Comments are closed.

  • Laju89