Izmjene Zakona o demobilisanim borcima: Demobilisani borci povratnici dobijat će naknadu, uvedeno pravo i za supruge

RVI paraplegičari odlučili se solidarisati sa saborcima, skida se njihov zakon sa dnevnog reda Doma naroda
15/02/2022
Rešid Džananović maloljetni dobrovoljac Armije BiH sasvim iskreno o svom ratnom putu. Bravo!
20/02/2022

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je danas set izmjena zakona kojima se reguliše socijalni status boraca/branitelja i članova njihovih porodica. Kako je rekao pomoćnik resornog ministra Mirza Terzo, ovim izmjenama i dopunama zakona ispravljena je greška koja je napravljena prema demobilisanim borcima povratnicima, suprugama šehida i poginulih boraca, roditeljima poginulih boraca te djeci.

Najvažnija izmjena u svakom od tri zakona je da se uvodi “švicarska formula” prema kojoj će se za sve naknade vršiti godišnje usklađivanje i one će biti povećavane u skladu s rastom BDP-a i potrošačkih cijena.

Demobilisani borci povratnici nova kategorija

U pravo se uvode demobilisani borci povratnici u RS i Brčko, supruge preminulih demobilisanih boraca povratnika u RS i Brčko i supruge umrlih demobilisanih boraca iz FBiH.

Vlada FBiH je za ove kategorije osigurala 18,5 miliona KM i osnovica je povećana za pet posto.

Otklonjeni su i nedostaci kod supruga šehida i poginulih boraca koje su bez djece i kod djece koja su bez oba roditelja, a napravljena su i poboljšanja za RVI. Supruge RVI koje su bile mlađe od 45 godina kada su oni preminuli i nezaposlene, uvedene su u zakon.

Osnovica naknada za dobitnike najviših ratnih priznanja je povećana za 14 posto.

“Vlada FBiH je opredijeljena da ovoj populaciji zakonski da dodatnu sigurnost da ne će biti umanjenja prava, da nema zaleđivanja prava. Naknade će biti usklađivane po tzv. švicarskoj formuli, a to znači rast naknada”, naveo je Terzo.

Izmjene Zakona o demobilisanim borcima omogućile su uvođenje prava povratnicima demoblisanim borcima i suprugama umrlih demobilisanih boraca koji su se vratili na područje RS i Brčkog.

https://twitter.com/N1infoSA/status/1494253429413318658?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1494253429413318658%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fba.n1info.com%2Fvijesti%2Fdemobilisani-borci-povratnici-dobijat-ce-naknadu-uvedeno-pravo-i-za-supruge%2F

N1

Comments are closed.

  • Laju89