Dan kada je pao Rajhstag!

Braća po zločinu – četnici, ustaše, nacisti, fašisti…
09/05/2021
Četnici se 1943. žalili nacistima da ih vrijeđaju ustaše!
09/05/2021

Trupe Crvene armije su 30. aprila 1945. godine tokom operacija opsade Berlina, zauzele Rajhstag, zgradu nemačkog Parlamenta. Fotografija crvenoarmejaca koji postavljaju sovjetsku zastavu na zgradu Rajhstaga obišla je svet i praktično označila savezničku pobedu u Drugom svetskom ratu. Istog dana ubio se i Adolf Hitler.

Fotografiju je snimio Jevgenij Haldej, prvi ju je objavio sovjetski časopis Aganjok 13. maja 1945, a sama fotografija zapravo predstavlja reprizu postavljanja originalne zastave, koju je na Rajhstag postavio vojnik Mihail Minjin u 22 časa i 40 minuta.

 Tokom noći Crvena armija je vodila žestoke borbe u berlinskom Vladinom kvartu (u nemačkim operativnim dokumentima Citadela). U jednom trenutku, nacisti su uspeli da skinu zastavu koju je Minjin postavio.

Haldejeva fotografija nastala je 2. maja 1945, kada se on popeo na zgradu i snimio dvojicu vojnika, Gruzina Melitona Kantariju i Rusa Mihaila Jegorova, koji su postavili zastavu SSSR-a koju je sašio Haldejev ujak.

Uz fotografiju američkih marinaca koji postavljaju američku zastavu na ostrvu Ivo Džima, Haldejeva fotografija je najupečatljivija fotografija Drugog svetskog rata. Pored te, čuvene su Haldejeve fotografije sa Nirnberškog procesa.

Comments are closed.

  • Laju89