Dajte bilo šta – da ratujemo!?

Ured novoimenovanog rektora Univerzitet u Beču zabranio aktivnosti  profesora Manoscheka u naučno nastavnom procesu zbog negiranja Genocida u Srebrenici.
12/04/2023
Zakletva pripadnika Armije RBiH
15/04/2023

Dajte bilo šta – da ratujemo!?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BH. entiteta RS obavili su razgovor s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafizom Amir-ef. Mahićem u vezi sa spornim dijelovima hutbe koju je održao 27. Januara 2023., ali ne u prostorijama prijedorske policije kako je bilo najavljeno, nego u Kozarcu. Razgovor je obavljen u prisustvu advokata kojeg je angažovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i direktora Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta Islamske zajednice Mensura Karadže. Uz hafiza Mahića od jutros su i njegove kolege, predstavnici Udruženja ilmijje Islamske zajednice. Podsjećamo, reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović posjetio je u nedjelju hafiza Mahića u Kozarcu, koji ga je informirao o ovom slučaju. Reisul-ulema je ovom prilikom kazao da je “imam vršio misiju i jasno priznao svoju pogrešku”. (Tuzlanski.ba, 2023). Policija obavila razgovor sa hafizom Amir-ef. Mahićem u Kozarcu. https://tuzlanski.ba/infoteka/policija-obavila-razgovor-sa-hafizom-amir-ef-mahicem-u-kozarcu. 07.02.2023.

Protiv glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amira Mehića, koji je Svetom Savi navodno pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo, podnesen je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, potvrđeno je iz prijedorske Policijske uprave. Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje protiv A.M. podnijeli su u srijedu, 15. februara, pripadnici Policijske uprave Prijedor. Skupština grada Prijedora najoštrije je osudila istupanje i govor glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amira Mahića. “Skupština grada poziva sve vjerske službenike da javnim istupanjem i vršenjem vjerskih obreda ne narušavaju mir i suživot vjerskih osjećanja drugih naroda. Skupština je opredijeljena za suživot na principu međunacionalne i međuvjerske tolerancije i uvažavanja radi zajedničkog napretka”, navodi se u zaključku koji je usvojila gradska Skupština grada Prijedora na trećoj posebnoj sjednici. Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ocijenio je sramotnom odluku Skupštine Grada Prijedora. “Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro”, izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA. (Tuzlanski.ba, 2023) Podnesen izvještaj, imamu Mahiću prijeti kazna do tri godine zatvora. https://tuzlanski.ba/infoteka/podnesen-izvjestaj-imamu-mahicu-prijeti-kazna-do-tri-godine-zatvora/. 17.03.2023.

Napad – pojedinačna politička srpska paljba!

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da predstavnici SDA i Islamske zajednice u BiH maksimalno radikalizuju situaciju u BiH, smišljeno podržavajući izjave koje govore protiv Republike Srpske te poručio da to ne smije biti ignorisano i potcjenjivano.

Stevandić je ocijenio opasnom i sramnom otvorenu podršku najviših predstavnika Islamske zajednice, pa i njegog poglavara Huseina Kavazovića, ali i pojedinih bošnjačkih zvaničnika, onima koji BH. entitet repuplika srpska nazivaju “genocidnom tvorevinom”, “okotom”, Svetog Savu “fašistom”, a Srpsku pravoslavnu crkvu “sektom”, jer je umjesto osude nastavljeno sa širenjem međunacionalne mržnje.

“Mislim da se sve ovo smišljeno rade predstavnici SDA i Islamske zajednice u BiH”, rekao je Stevandić za list “Glas Srpske”, komentarišući potez Islamske zajednice u BiH da nakon što je stala u odbranu imama iz Kozarca kod Prijedora Amira Mahića, isto to uradi i u slučaju profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću Muharema Štulanovića, koji je u jednom od svojih posljednjih govora rekao da je “Srpska genocidna oko 9. januara”. (Banjaluka.net, 2023). Stevandić: SDA i Islamska zajednica radikalizuju situaciju u zemlji. https://banjaluka.net/stevandic-sda-i-islamska-zajednica-radikalizuju-situaciju-u-zemlji/ , 11.02.2023.

“Imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu, Amir Mahić, govorom mržnje o Svetom Savi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) povrijedio je sve Srbe…”, poručio je sinoć predsjednik BH. entiteta rs Milorad Dodik, nadovezujući se na silne osude obraćanja hafiza Amira ef. Mahića iz Kozarca, na hutbi održanoj 27.01.2023. Dodik je opečatio verbalni metak u čelo imama Mahića kojim su ga nanišanili lokalni političko-policijski dužnosnici, jer je, navodno, svojim govorom na hutbi vrijeđao Svetog Savu i SPC, a što je po njihovim tvrdnjama “govor mržnje” koji unosi nemir u “oduvijek mirni i tolerantni Prijedor”. 

Opet, onaj, ko je isčitao sva silna saopćenja za javnost, počev od gradonačelnika Prijedora pa do svih mogućih udruženja i organizacija u kojim se hafizovo obraćanje proglašava mržnjom spram SPC i značaja Svetog Save u pravoslavlju, također, mogao je razumjeti da su njihove odapete strijele, grlati pokušaj vraćanja historije 30 godina unazad. (politicki.ba, 2023). Hafiz Amir ef.Mahić: Da sam mrzio ne bih se vratio u Kozarac.  https://politicki.ba/vijesti/hafiz-amir-efmahic-da-sam-mrzio-ne-bih-se-vratio-u-kozarac/31719 . 03.02.2023.

Odbrana, odbrana, odbrana…

Podsjećamo, reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović posjetio je u nedjelju hafiza Mahića u Kozarcu, koji ga je informirao o ovom slučaju. Reisul-ulema je ovom prilikom kazao da je “imam vršio misiju i jasno priznao svoju pogrešku”. – To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u vjerskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju dosljednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i njegovala godinama. Od drugih također očekujemo da se pridržavaju principa koje javno promoviraju, i za koje kažu da se zalažu – kazao je reisul-ulema Kavazović. (Preporod.info) (Tuzlanski.ba, 2023). Policija obavila razgovor sa hafizom Amir-ef. Mahićem u Kozarcu. https://tuzlanski.ba/infoteka/policija-obavila-razgovor-sa-hafizom-amir-ef-mahicem-u-kozarcu. 07.02.2023.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ocijenio je sramotnom odluku Skupštine Grada Prijedora. “Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro”, izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA. Podsjećamo, reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović posjetio je u nedjelju hafiza Mahića u Kozarcu, koji ga je informirao o ovom slučaju. Reisul-ulema je ovom prilikom kazao da je “imam vršio misiju i jasno priznao svoju pogrešku”. (Tuzlanski.ba, 2023). Policija obavila razgovor sa hafizom Amir-ef. Mahićem u Kozarcu. https://tuzlanski.ba/infoteka/policija-obavila-razgovor-sa-hafizom-amir-ef-mahicem-u-kozarcu. 07.02.2023.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, boravio je u posjeti Medžlisu IZ Kozarac, gdje se sastao sa glavnim imamom hafizom Amir-ef. Mahićem. Iako je fizički bio odsutan iz Bosne i Hercegovine proteklih petnaestak dana, situaciju u vezi orkestriranog napada na hafiza Amir-ef. Mahića.

“Hafiz Amir-ef. Mahić je čestit čovjek, vrijedan imam i istinski predvodnik našeg naroda u Kozarcu. On je svoju veličinu pokazao i u ovoj situaciji. Kada je shvatio da je bio preoštar u nekim kvalifikacijama, on se dostojanstveno ponio i uputio izvinjenje. Nažalost, s druge strane nešto slicno nikada nismo doživjeli, niti čuli bilo kakvo izvinjenje, iako je za to bilo mnogo povoda. Od ovog potpuno trivijalnog i nevažnog slučaja pokušali su napraviti prvorazredni politički problem te natjerati sudske organe da postupe suprotno svim kodeksima i pravilima da bi osudili nevinog čovjeka. Zašto nisu posjetili Havu Tatarević?

Kamo sreće da su svi ti koji su u proteklom periodu bili glasni i osuđivali istup hafiza Mahića posjetili majku Havu Tatarević i uputili joj saučešće i podršku, jer je izgubila šest sinova i muža u Zecovima kod Prijedora i osudili ubice njene djece i muža. Kamo sreće da su vlasti u Prijedoru zakazali posebnu sjednicu da razgovaraju o spomeniku 102 ubijene djece u Prijedoru. Kamo sreće da je RTRS umjesto huškačkih i ponižavajućih priloga prema Bošnjacima tematizirala pitanje ubijenih imama te posjetila porodice Rasim-ef. Ćemana, Sulejman-ef. Dizdarevića, Hasan-ef. Bešlije, Hamid-ef. Softića, da im kažu da običan svijet ne stoji iza ubica koji su na najsvirepiji način poubijali ove vjerske službenike. “

Savez udruženja boraca Patriotske lige Bosne i Hercegovine oglasio se u vezi sa orkestriranim napadima na reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića i Islamsku zajednicu u BiH.

“Sistematski, osmišljeni i orkestrirani napadi na njegovu eminenciju Huseina ef. Kavazovića, reisu-l-ulemu i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini pokušaj su da se vrhovni poglavar i Islamska zajednica, kao koheziona tačka u Bošnjaka “ušutka”, a Bošnjaci getoiziraju i zamjenom teza odgovornost za svoje antidržavne postupke i prijeteću šovinističku i secesionističku retoriku prebace na one koje štite Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i institucije”, navodi se u saopćenju Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH, koje potpisuje predsjednik Saveza Sulejman Vranj, i dodaje:

“Narativi takvih antidržavnih izražaja su uvredljivi, a sa ciljem da se na matrici “smjernica Memoranduma SANU iz 2011. godine” u svakoj prilici umanji važnost bh. institucija, da se Bošnjake kao autohton narod koji ovdje, sa drugim narodima, živi vijekovima naziva, nekad muslimanima, nekad Bošnjacima, a cilju negiranja njihovog izvornog narodnosnog identiteta i pokušaja da se prikažu u konfesionalnom kontekstu.”

Promotori takvih nasrtaja, ističu iz Saveza, treba da znaju da uvaženi reisu-l-ulema baštini bezrezervnu podršku naroda, da je u Bosni i Hercegovini sve varijabilno, a da je Islamska zajednica datost, da je ona konstanta i duhovna vodilja, i trajat će do Sudnjeg dana…

Izjave reisu-l-uleme su, dodaju, legitimne i legalne.

“One su kondicionalni odgovor na “destruktivne politike” i permanentne nasrtaje na suverenitet i teritorijani integritet Bosne i Hercegovine. U njegovim izjavama nema ništa sporno. Ne možemo mi gledati “spuštenih ruku” na devastaciju države kroz aktivno rušenje njenih institucija. Patriote trebaju činiti sve, kako bi se odbranile i sačuvale institucije Bosne i Hercegovine koje su dio njenog unutrašnjeg suveriniteta, jer Bosna i Hercegovina se odlikuje vanjskim i unutrašnjim suverenitetom – saopćili su i dodali:

“Uvaženi reisu-l-ulema je rekao samo ono što je proizvod međunarodnog prava, tj. da je Bosna i Hercegovina suverena država, sa vanjskim i unutrašnjim suverenitetom i da ćemo braniti i odbraniti institucije kao reprezenta unutrašnjeg suvereniteta.” (Saff.ba, 2023). Savez Patriotske lige BiH: Napadi na reisa Kavazovića i IZBiH su pokušaj getoiziranja Bošnjaka. https://saff.ba/savez-patriotske-lige-bih-napadi-na-reisa-kavazovica-i-izbih-su-pokusaj-getoiziranja-bosnjaka/ , 10.02.2023.

Šta je sporno sa govorom Amira ef. Mehića?

Oni koji provode bilo koji oblik postupka protiv hafiza Amira Mahića dovede sebe u poziciju da preuzimaju obavezu da javnosti odgovore na pitanje: “da li su ideje i učenje Svetog Save progresivni ili destruktivni, da li promoviraju i afirmišu toleranciju, uvažavanje i priznavanje drugog i drugačijeg, da li podstiču na dobro ili zlo?”.

Poruka je to pravnog stručnjaka Sifeta Kukuruza, koji ističe da ako je hafiz Amir Mahić javno ustvrdio da su takve ideje destruktivne i štetne, onda neko ko sudi o takvim izjavama, nakon provedene analize mora javno obznaniti jesu li one tačne ili ne i da li se mogu potkrijepiti konkretnim tvrdnjama Svetog Save.

“Ovdje se mora donijeti sud o idejama i učenju Svetog Save, a ne sud o onome ko je te ideje javno obznanio. Ako su takvo učenje i ideje humanistički i civilizacijski  prihvatljive, onda je hafiz Amir Mehić pogriješio, ali ako nisu, onda neko zasigurno vrši i provodi nepravdu prema onome ko je izrekao istinu. U konačnici, ako su iznesene tvrdnje osnovane i činjenično dokazive, onda neko ko osuđuje hafiza Amira Mahića čini uslugu zlu, spašava zlo od javnog razotkrivanja i istovremeno žrtvu tog zla osuđuje i kori. I naravno, svjesno ili ne, žrtvu čini nespremnom za novo zlo”, ističe Kukuruz.

Dodaje da “javnost, a prije svega Bošnjaci muslimani, imaju pravo od svoje uleme zatijevati i dobiti odgovor na pitanje da li učenje Svetog Save sadrži sljedeće ideje: ‘Proklinjem zvani Kuran, odnosno čitav spis Moamedov, koji laže kad govori da ga je arhangel Gavrilo njemu sneo’. ‘Proklinjem i samu Meku i svu okolinu njenu. I sedam kamenova što su ih Sracini tamo bacili na hrišćane. I svaku molitvu i službu i običaje njihove’. “Iznad svega proklinjem boga Moamedova, za koga kaže da je samo on bog’”.

“Ako su ove tvrdnje tačne i ako su Šehidska obilježlja u Kozarcu i širom Bosne i Hercegovine rezultat takvog učenja i takvih retrogradnih ideja, onda svaki Bošnjak musliman koji želi da uživa pravo na život, u slobodi i dostojanstvu, ima obavezu biti hafiz Amir Mahić.  Ne prihvatam i ne podržavam da se osuđuju oni koji osuđuju ideje i učenja sadržana u naprijed navednim citatima. Osuđujem one koji osuđuju onoga ko je Bošnjacima muslimanima  ukazao na takvu opasnost. Oni koji osuđuju onoga ko je ukazao na takvu opasnost, osuđuju na propast narod za koji su pred Bogom odgovorni. Bog od ljudi, a posebno onih koji vjeruju, traži da se ne bacaju vlastitim rukama u propast.
Bošnjaci muslimani će kroz ovaj proces dobiti jasan odgovor o stanju vlastitog duha i svijesti, ali i duhovnom stanju uleme koja ih predvodi, a takva spoznaja je, bez obzira kakva bila, dobra za njihovu budućnost. Makar, za budućnost onih koji vjeruju da imaju pravo na budućnost”, ističe Kukuruz. (IZDVOJENO.BA, 2023).   RIJEČ STRUČNJAKA: Mora se donijeti sud o idejama i učenju Svetog Save, a ne o onome ko ih je javno obznanio. https://izdvojeno.ba/rijec-strucnjaka-mora-se-donijeti-sud-o-idejama-i-ucenju-svetog-save-a-ne-o-onome-ko-ih-je-javno-obznanio. 05.02.2023.

Ko je Imam Amir ef. Mehić

Hafiz Amir ef. Mahić imao je 10 godina kada je u ljeto 1992. godine, sa svojim roditeljima odveden u logor Trnopolje. Nakon mjesec i nešto, pušten je iz logora, dok mu je  otac  u logoru ostao do dana njegovog zatvaranja. (politicki.ba, 2023). Hafiz Amir ef.Mahić: Da sam mrzio ne bih se vratio u Kozarac. https://politicki.ba/vijesti/hafiz-amir-efmahic-da-sam-mrzio-ne-bih-se-vratio-u-kozarac/31719

Hafiz Amir-ef. Mahić se zahvaljuje svima na podršci i iskazao nadu da će ovo pitanje u vezi njegovih istupa na hutbi održanoj 27. januara 2023. godine, biti zatvoreno i da će prestati politički, policijski i sudski pritisci na njega i njegovu porodicu, ali i na Islamsku zajednicu i Bošnjake u cjelini.

Zašto se ovo dešava?

Odgovor je u istorijskim činjenicama, ponavljanju već viđenih i aktuelnih istorijskih scenarija radi pokušaja ostvarivanja zacrtanih strateških ciljeva nacionalističkih I velikodršavnih pojketa susjednih država protiv Bosne i Hercegovine.

Strah za opstanak

Reis Kavazović: Sada se Država brani u institucijama, ako one padnu kao ’92 moramo biti spremni braniti državu oružjem

Donose se i zakoni ovih dana u manjem entitetu koji ograničavaju slobodu govora. A tu su i političke agende koje imaju svoje ciljeve, a koji su poznati kada govorimo o manjem bh. entitetu.

„Protivnici slobode govora nisu nestali niti će nestati, oni će uvijek biti tu prisutni. Oni bi da tri miliona ljudi u Bosni koji nose glave na svojim ramenima, da misle njihovom glavom. To je nešto sa čim se treba nositi, to su izazovi koji su pred nama. Mi kao IZ smo toga potpuno svjesni. Ali neka niko ne misli da će IZ šutjeti pred bilo kakvim pritiscima i pred bilo kakvim planovima koji bi mogli ugroziti prije svega mir i suverenitet ove zemlje i sigurnost ovog naroda“, naglasio je reis Kavazović.

Poznato je da je reis Kavazović tokom agresije bio pripadnik Armije RBiH, a kasnije kao muftija bio je uhapšen i u logorima HVO. O ratnom vremenu reis Kavazović je istakao:

„Na početku se sjećam tog osjećaja bespomoćnosti da se branimo od tako velike vojne sile, da su svi očekivali naš brzi propast, ali smo mi opstali, uspjeli da se odbranimo. Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali… Ovdje je jako važno da mi razumijem šta nam se dogodilo, kako se dogodilo, kako smo od jednog naroda koji je bio osuđen na potpunu propast, uz velike žrtve, uz odlučnost da podnesemo te žrtve, stasali u narod koji je ostvario svoje ciljeve… Mi smo svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu… Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem“, zaključio je reis Kavazović. (MTVIgman/Etto.ba) (Saff.ba, 2023). Reis Kavazović: Sada se Država brani u institucijama, ako one padnu kao ’92 moramo biti spremni braniti državu oružjem. https://saff.ba/reis-kavazovic-sada-se-drzava-brani-u-institucijama-ako-one-padnu-kao-92-moramo-biti-spremni-braniti-drzavu-oruzjem/ , 05.03.2023.

Reis Kavazović: Moramo se oduprijeti pokušaju da se bošnjački narod sabije u enklave i geta

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović komentarisao je danas brojne reakcije na njegovu izjavu da se “ne smije dozvoliti da se ruiniraju državne institucije, te da u slučaju da padnu, kao što je to bio slučaj 1992. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”.

“Islamska zajednica će se morati oduprijeti pokušaju da ju se ušutka, ona mora pružiti žestok otpor pokušajima da se bošnjački narod svede na vjersku grupu, da se sabije u enklave i geta, čiju sudbinu ne bi bilo teško predvidjeti” – naveo je reis Kavazović na Facebooku. (Saff.ba, 2023). Reis Kavazović: Moramo se oduprijeti pokušaju da se bošnjački narod sabije u enklave i geta. https://saff.ba/reis-kavazovic-moramo-se-oduprijeti-pokusaju-da-se-bosnjacki-narod-sabije-u-enklave-i-geta/ , 06.03.2023.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković komentirao je izjavu reisu-l-ulema Husein ef. Kavazovića kao i brojne reakcije koje su uslijedile, uglavnom od političara iz RS-a. Podsjetimo, Kavazović je govorio o nužnosti odbrane Bosne i Hercegovine na sve načine.

“Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, kazao je Kavazović.

Ova rečenica reisa Kavazovića je bila okidač za seriju osuda i tumačenje kako Kavazović poziva na pripremu za mogući oružani sukob.

“Sve dok na našim prostorima postoje politike veličanja ratnih zločina i zločinaca koji su počinjeni nad našim narodom, Bošnjacima, mi ne smijemo izgubiti refleks da se opet branimo i odbranimo. Ništa ratnohuškačko u izjavama reis-ul-uleme Huseina Kavazovića nisam pronašao”, naveo je Konaković.

Narod smo, dodao je, koji je svoju snagu pokazao činjenicom da nakon genocida koji nam se desio, nakon zvjerskih ubistava, progona, silovanja i ostalih strašnih zločina, mi pružamo ruku za dogovor kako bismo zajednički gradili državu i prostor na kojem živimo sa ostalim narodima i građanima. (Klix.ba, 2023). https://www.klix.ba/vijesti/bih/konakovic-u-reisovim-izjavama-nema-nista-ratnohuskacko-ne-smijemo-izgubiti-refleks-da-se-branimo/230306106 . 06.03.2023

Lazović: Apsurdno je da reisa Kavazovića napada čovjek koji na sve moguće načine ruši institucije BiH

Apsurdno je da Reis efendiju Kavazovića napada čovjek koji ne prestaje da se trudi da na sve moguće načine oslabi i uruši institucije BiH, rekao je Miro Lazović

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990. i bivši visokopozicionirani zvaničnik, komentarisao je nedavni napad predsjednika RS-a Milorada Dodika na reisa Huseina ef. Kavazovića zbog njegovih izjava o odbrani domovine.

Lazović je ovom prilikom stao u odbranu reisa Kavazovića kazavši da Dodik, po običaju, izvrće činjenice. Poručio je da upravo lider SNSD-a godinama atakuje na državne institucije, te redovno vrijeđa Bošnjake i njihove vjerske predstavnike.

Lazovićevu objavu ovim putem prenosimo u cijelosti:

“Napadi na Reis efendiju Kavazovića od predstavnika entitetske vlasti RS-a ne jenjavaju. Milorad Dodik je posebno napadački raspoložen. Optužuje ga da poziva na oružje. Po običaju izvrće činjenice sa ciljem da svoje rušilačke ciljeve pokrije napadom na Reisa Kavazovića i njegovu, uz put, izrečenu misao da državu treba braniti i oružjem u trenucima kada se njene institucije urušavaju. I šta je sporno u toj rečenici?

Pa nije valjda da Milorad Dodik očekuje od vrhovnog vjerskog poglavara da, u trenutcima kada se država urušava, Bošnjake/ muslimane pozove da trče u džamije i da DOVAMA brane BiH.”

Apsurdno je da Reis efendiju Kavazovića napada čovjek koji ne prestaje da se trudi da na sve moguće načine oslabi i uruši institucije BiH. Djelom i riječju, Milorad Dodik godinama atakuje na institucije BiH. Uz napade na državu obavezno idu i uvrede prema Bošnjacima i njihovim vjerskim predstavnicima.

Ta politika ostavlja duboke tragove u svijesti Bošnjačkog naroda i ne samo njih. Izostanak adekvatnih reakcija međunarodne zajednice na Dodikovu rušilačku politiku produbljuje frustracije i nezadovoljstva unutar Bošnjačkog naroda.

Ako Dodiku i njegovoj politici, država BiH predstavlja teret kojeg bi najradije da ga se otarase onda mora znati da je egzistencijalni opstanak Bošnjaka vezan za BiH. I neka se ne čudi ni Dodik, ni drugi kada Reis efendija Kavazović govori da se BiH brani, ako zatreba, i oružjem. Odbrana BiH je ujedno i odbrana naroda. Odbrana Bosanaca i Hercegovaca, rekao je Lazović. (Saff.ba, 2023). Lazović: Apsurdno je da reisa Kavazovića napada čovjek koji na sve moguće načine ruši institucije BiH. https://saff.ba/lazovic-apsurdno-je-da-reisa-kavazovica-napada-covjek-koji-na-sve-moguce-nacine-rusi-institucije-bih/, 08.03.2023.

Svijet o negiranju genocida nad Bošnjacima

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je pravosudne institucije u BiH da procesuiraju predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Iz OHR-a su podsjetili da je prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, negiranje genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici krivično djelo.

“U vezi sa nedavnim izjavama predsjednika RS Milorada Dodika, visoki predstavnik Christian Schmidt je istakao da nema mjesta glorificiranju ratnih zločinaca i negiranju genocida u civiliziranom društvu. Samo iskren, istinit i odgovoran pristup događajima iz prošlosti može osigurati budućnost ispunjenu uzajamnim razumijevanjem i zajedničkim prosperitetom za sve. Nadležne institucije trebaju adekvatno istražiti i procesuirati sve takve slučajeve””, naveli su iz OHR-a. (Klix.ba, 2023). Schmidt pozvao na procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici. https://www.klix.ba/vijesti/bih/schmidt-pozvao-na-procesuiranje-dodika-zbog-negiranja-genocida-u-srebrenici/230407003.  07.03.2023.

Novoizbarani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je u Srebrenici počinjen genocid. Podsjetimo da je Milatović na izborima pobijedio kandidata DPS-a Milu Đukanovića što predstavlja veliku prekretnicu na crnogorskoj političkoj sceni.

“Međunarodni sud je bio vrlo jasan i donio odluku kad je u pitanju Srebrenica. Vrlo je važno da je Međunarodni sud negdje individualizovao genocid u Srebrenici. Moja pozicija je u tom smislu vrlo jasna, crnogorski parlament je, također, donio rezoluciju kad je u pitanju Srebrenica. Vrlo je važno da kao region, zajednički, donesemo sud o prošlosti koja je bila teška. Prošlosti koja je imala jednu Srebrenicu, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koja je imala i u Crnoj Gori stvari poput velikog zločina u Pivi, Velici… To su sve stvari koje jasno osuđujem”, kazao je Milatović za Al Jazeera Balkans, prenio je B92. (Klix.ba, 2023). https://www.klix.ba/vijesti/bih/jakov-milatovic-u-srebrenici-je-pocinjen-genocid/230407108 , 07.03.2023.

BH. političku Retoriku bh. stanovništvo plaća životom!

Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” reagirao je na brutalni napad na povratnike u Višegrad, Fadila i Ajšu Memišević.

Kako su objasnili na početku svog saopćenja, ovih dana desio se još jedan napad na povratnike, Bošnjake u entitetu RS. Bračni par Memišević je brutalno su pretukle nepoznate osobe.

“Odgovornima za ovaj ali i sve naredne napade na povratnike smatramo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje ne želi procesurati dosadašnja ubistva i fizičke napade na povratnike, isto tako ne zna ili ne želi procesurati negatore genocida i druge ratne zločine u BiH, što je, uz svesrdnu podršku Milorada Dodika, dalo dodatnu slobodu počinicima da slobodno i bez straha da će snositi bilo kakvu odgovornost nastave sa napadima na povratnike u entitetu RS”, navodi se u reakciji.

Iz Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” su pozivali međunarodne zvaničnike u BiH, UN, članice PIC-a, EU, OSCE da umjesto verbalnih osuda napada posjete povratnike i da djeluju shodno UN-ovom akcionom planu o prevenciji genocida iz 2007. godine.

“Napad na povratnike je dio režimske politike u RS-u jer kako protumačiti da niti jedno ubistvo, na stotine fizičkih napada, na hiljade verbalnih napada na povratnike, niti jedan nije dobio sudski epilog, niti su oštećeni dobili bilo kakvu naknadu za pretrpljenu štetu”, zaključeno je u saopćenju.

Podsjetimo, Fadil i Ajša Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada brutalno su pretučeni, od strane nepoznatog počinioca ili više njih. Napad se dogodio sinoć, a dvoje staraca pronašla je grupa povratnika Bošnjaka koji dolaze vikendom u Višegrad. (Klix.ba, 2023). https://www.klix.ba/vijesti/bih/pokret-majke-enklava-srebrenica-i-zepa-napad-na-povratnike-je-dio-rezimske-politike-u-rs-u/230325062, 25.03.2023.

Čitav svijet na jednoj strani : dodik,karadžić, mladić, vučić, lavrov, putin i manji bh. entitet rs na “tamnoj strani”

Naravno, svima je jasno da vlasti BH. entiteta RS-a sistematski godinama negiraju genocid, a nerijetko se i vrijeđaju žrtve i to uoči 11. jula, kada se obavlja kolektivna dženaza ubijenih u Srebrenici. Negiranje genocida je dio veće strategije, u čemu im pomaže i medijska mašinerija režimskih medija iz Srbije, gdje je pored negiranja genocida naglašeno i glorificiranje ratnih zločinaca.

Ovakvi stavovi iz RS-a, koji generalno odudaraju od prethodnih zakucanih poruka da genocid nikada neće priznati mogu predstavljati uvod u neku novu strategiju vlasti iz RS-a. Zašto? Suočeni s ogromnim kritikama širom svijeta zbog svoje politike, svjesni mogućih sankcija i posljedica na ovaj način mogu tražiti izlaznu strategiju. Sebe će početi predstavljati kao konstruktivan faktor, gdje im nije problem država, niti činjenica da se dogodio genocid u Srebrenici, već im je problem OHR i zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ipak, da to nije baš tako, dovoljno se sjetiti da su nedavno u državnom parlamentu odbijeni prijedlozi da se izmjeni Krivični zakon i da se negiranje genocida kažnjava. Protiv su posljednji put u aprilu glasali i SNSD, ali i HDZ. Ipak, vlast entiteta RS-a će sada evidentno igrati na kartu da treba povući Inzkov zakon i izglasati novi u parlamentu. Time bi sebe predstavili kao konstruktivce, paralelno bi ponizili OHR, konkretno visokog predstavnika Christiana Schmidta. (Klix.ba, 2021). https://www.klix.ba/vijesti/bih/decenijama-negiraju-genocid-i-odjednom-genocid-nije-sporan-vec-nacin-donosenja-zakona/211206053.     03.12.2021.

Svojevremeno , Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se povodom odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, kojom je nametnuta zabrana negiranja genocida, kazavši kako je ovaj čin od velike važnosti za stabilnost BiH te da je početna tačka za konkretniji razgovor.

“Negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi su i podrivaju uzajamno povjerenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU. Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju”, piše u saopćenju ambasade.

Također, kazali su kako je Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da poduzmu lokalni akteri u vezi s praktičnom provedbom.

“Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego historijska činjenica. Jednako tako je važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda cijelog jednog naroda”, naglašavaju iz Ambasade SAD-a.

Pozvali su na okretanje budućnosti te pomirenje.

“Glorifikacija ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sjećanje na žrtve i podriva pomirenje. Vrijeme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom povjerenju”, izjavili su.

“Podržavamo sve one u BiH čiji su napori usmjereni ka jačanju temelja mira i prosperitetnije budućnosti, kao i mandat visokog predstavnika u praćenju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci istoj”, stoji u zaključku. (Klix.ba, 2021). https://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasada-sad-a-zabrana-negiranja-genocida-je-pocetna-tacka-za-konkretniji-razgovor/210723072 . 23.07.2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je komentarao izjave državnog vrha Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koji je izglasala crnogorska Skupština.

Đukanović je kazao da to nije ništa novo i podsjetio na prethodne medijske kampanje iz Srbije, gdje se, kako je rekao, manipulisalo time da neko hoće da otima pravoslavne hramove, prenosi RTCG.

“Tako se i sada pokušava manipulisati kako je rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako postoji precizan dio u rezoluciji da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedice koji su napravili tako nečovječna djela”, rekao je predsjednik.

Dodao je da državno rukovodstvo Srbije komentarima čini ogromnu štetu toj državi i njenom narodu.

“Ako ne pominje odgovornost jednog naroda, a neko iz vrha države silom na sramotu pokušava da poveže genocid sa svojom državom i svojim narodom, onda je to bez lijeka autodestruktivno. Ne možete im pomoći, oni sistematski pokušavaju da tu optužnicu pripišu Srbiji i srpskom narodu, što nama u Crnoj Gori ne pada na pamet”, istakao je Đukanović.

Dodao je da se Crna Gora ne miješa u dvorište Srebrenice, već u “pitanje genocida”.

“Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne. Gdje god se dogodi genocid, zdravorazumska politika mora da ga osudi. Svejedno da li se dogodio u Ruandi ili na Balkanu…” (Klix.ba, 2021). https://www.klix.ba/vijesti/bih/milo-djukanovic-srebrenica-nije-dvoriste-srbije-vec-dvoriste-bosne/210621138  . 21.06.2021

Američka kongresmenka Eddie Bernice Johnson, koja dolazi iz reda demokrata u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, predstavila je Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine.

U ovoj rezoluciji, koja se nalazi u proceduri Američkog kongresa, navodi se da su snage bosanskih Srba, potpomognute vojnim i paravojnim snagama iz Srbije, započele agresiju i etničko čišćenje u BiH 1992. godine.

Ističe se da je na tom području bošnjački narod masovno stjeran u Srebrenicu gdje su tražili zaštitu. Srebrenica je, kaže se u rezoluciji, 16. aprila 1993. godine proglašena sigurnim područjem pod zaštitom UN-a.

“Dok je početkom 1995. pojačana blokada enklave, snage bosanskih Srba uz podršku vojne i paravojne snage iz Srbije oduzele su cjelokupnom stanovništvu humanitarnu pomoć i vanjsku komunikaciju i učinkovito smanjile sposobnost holandskog mirovnog bataljona da odgovori na pogoršanu situaciju. Snage bosanskih Srba deportirale su žene, djecu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dječaka, uglavnom bošnjačkih, držali na zbirnim mjestima pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice”, kaže se u ovoj rezoluciji.

Dalje se navodi da su snage bosanskih Srba, u nadi da će prikriti dokaze o masakru u Srebrenici, nakon toga premjestile leševe s početnih masovnih grobnica na mnoga sekundarna i tercijalna nalazišta raštrkana po dijelovima sjeveroistočne Bosne i Hercegovine pod njihovim nadzorom.

“Masakr u Srebrenici bio je jedan od najgorih od mnogih zločina koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini od aprila 1992. do novembra 1995. godine, tokom kojeg su politike agresije i etničkog čišćenja sprovele snage bosanskih Srba uz direktnu podršku Slobodana Miloševića i Jugoslovenske vlade, a što je dovelo do raseljavanja više od 2.000.000 ljudi, više od 100.000 ubijenih i desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući i one u koncentracionim logorima na području Prijedora, pri čemu su nevini civili u Sarajevu i drugim urbanim centrima više puta podvrgavani traumatskim granatiranjima i snajperskim napadima”, stoji u ovoj rezoluciji.

U predloženoj rezoluciji se skreće pažnja na akutelna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

“Neki zvaničnici Srbije i srpski zvaničnici u BiH, uključujući tadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je genocid u Srebrenici lažno označio izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20 vijeka, negirali su da je masakr u Srebrenici bio genocid ili su na drugi način pokušali trivijalizirati opseg i značaj genocida. Tvrdili su i da postoji međunarodna ‘antisrpska zavjera’ i osporavanje definicija po UN-ovoj Konvenciji o genocidu”, ističe se u ovoj rezoluciji.

Dalje se navodi i da zvaničnici u Republici Srpskoj odaju počast i veličaju ratne zločince, falsificiraju povijest krivičnih djela i pokreću školski nastavni program koji učenike podučava lažnim činjenicama o Srebrenici.

U ovom aktu se podsjeća i na to da su Sjedinjene Američke Države osnovale Odbor za prevenciju zločina, međuresorni odbor koji je proučavao lekcije Srebrenice i izdao smjernice o tome kako spriječiti da se slični incidenti ponove u budućnosti. Navodi se da su u Kongresu donijeli Zakon o sprečavanju genocida. (Klix.ba, 2020). https://www.klix.ba/vijesti/bih/americki-kongres-usvaja-rezoluciju-o-srebrenici-jasna-osuda-poteza-zvanicnika-rs-a-i-dodika/200715021. 15.07.2020.

Drugostepena presuda zločincu Radovanu Karadžiću je sudska presuda predsjedniku nelegalne RS koji je bio eksponent ideologije i politike srpskog velikodržavlja srbijanskog političkog, vojnog i policijskog režima, kaže se u reakciji tadašnjeg delegata SDP-a u Domu naroda PSBiH Denisa Bećirovića a danas člana Predsjwedništva iz reda Bošnjačkog naroda.

“Miloševićev režim je planirao, organizirao, pripremao i izvršio agresiju na međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu, a Karadžić je uz svesrdnu pomoć i upute iz Srbije organizirao političku i oružanu pobunu protiv ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine, što predstavlja najteže krivično djelo u svim društveno-političkim sistemima. Presuda zločincu Karadžiću je ujedno i sudska i historijska presuda zločinačkom projektu stvaranja velike Srbije”, Naveo je Bećirović.

“Presuda zločincu Radovanu Karadžiću za najmonstruoznije zločine i genocid nakon Drugog svjetskog rata ima globalni, historijski, moralni, politički i pravni aspekt. Riječ je o jednoj od najvažnijih presuda za Bosnu i Hercegovinu, region i Evropu u XXI. stoljeću. Presuda zločincu Karadžiću nije samo presuda njegovoj individualnoj krivičnoj odgovornosti već i historijska presuda zločinačkom velikosrpskom projektu koji je pokušao genocidnom politikom raskomadati i uništiti državu Bosnu i Hercegovinu. Sudske presude Radovanu Karadžiću i drugim zločincima imaju važne pravne i političke posljedice jer je sada planetarno, naučno i sudski dokazano da su ključni osnivači, kreatori i predstavnici zločinačke paratvorevine tzv. RS bili dio udruženog zločinačkog poduhvata”, istaknuo je.

Doživotna kazna zatvora zločincu Radovanu Karadžiću ne može biti dovoljna satisfakcija preživjelim žrtvama genocida i njihovim porodicama, ali predstavlja mali djelić pravde koji pruža nadu i obavezuje nas da budemo oprezni kako se genocid više nikada, nikome i nigdje ne bi dogodio, kazao je Bećirović.

Ipak, dodaje, današnja presuda zločincu Karadžiću nije potpuna. Nemoralan i nepravedan je zaključak Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu da genocid nije počinjen u sedam bh. općina (Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Bratunac, Foča, Ključ i Sanski Most).

“Nakon drugostepene presude zločincu Radovanu Karadžiću Ujedinjene nacije, EU, SAD i cijeli demokratski svijet imaju civilizacijsku obavezu da zaustave veličanje i odlikovanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca. Neprihvatljiva je činjenica da se u Srbiji i bh. entitetu RS još uvijek ne poštuju ni presude Međunardonog suda pravde, ni MKSJ, ni presude Ustavnog suda BiH, ni Rezolucija o genocidu Evropskog parlamenta, ni rezolucije Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, ni rezolucija Parlamenta Kanade, ni rezolucija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, ni rezolucija Parlamenta Australije, ni rezolucije brojnih drugih država širom svijeta”, naveo je Bećirović.

Krajnje je vrijeme, kaže on, da najviši zvaničnici Srbije prestanu sa nemoralnom politikom negiranja sudski i naučno dokazanog genocida nad Bošnjacima i počnu vjerovati desetinama hiljada dokumenata i dokaza, presudama internacionalnih i domaćih sudova, naučnim dokazima, satelitskim snimcima, masovnim grobnicama, i brojnim drugim planetarno dokazanim činjenicama.

“Presuda zločincu Karadžiću je velika šansa da, napokon, dođe do prestanka anticivilizacijske politike sistematskog poricanja karaktera rata u Bosni i Hercegovini, kao i razmjera genocida i masovnih ratnih zločina.Presuda zločincu Radovanu Karadžiću je velika prilika i za Srbiju da se jasno distancira od arhitekata, organizatora i počinalaca genocida i masovnih ratnih zločina. Osuda i odbacivanje zločinačke i velikodržavne politike treba da doprinese stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini i regionu. Budućnost Bosne i Hercegovine, Srbije i regiona nije u hegemonističkim politikama konfliktima i svađama. Osuda zločinaca i njihove politike je važan preduslov za jačanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomije i evroatlantskih integracija u regionu. Vrijeme je da se odlučno i temeljito raskrsti sa zločinačkim politikama i započne proces osvješćivanja i vođenja razumne i miroljubive politike”, zaključio je Bećirović.(Klix.ba, 2019). https://www.klix.ba/vijesti/bih/denis-becirovic-ovo-je-presuda-predsjedniku-nelegalne-republike-srpske/190320133 . 20.03.2019.

Konačna presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom civilnom komandantu Vojske RS-a Radovanu Karadžiću za zločine počinjene u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini trebala bi biti prekretnica u procesu pomirenja u BiH ocijenio je u intervjuu za Fenu profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut, te član Upravnog odbora na Univerzitetu Yale David Pettigrew.

Ovu tvrdnju pojasnio je riječima da nakon prvostepene presude ovom zločincu izrečene prije dvije godine niko nije bio zadovoljan s obzirom da nije osuđen za genocid u općinama na teritoriji BiH gdje su bosanski Srbi (Republika Srpska) polagali pravo, a i osuđen je na 40 godina zatvora.

“No, razočarenje nije izostalo ni kada su u pitanju neke druge presude ovog tribunala budući da su kazne smatrane prilično blagim, a mnogi od optuženih pušteni su iz zatvora prije nego su odslužili cijelu kaznu. U nekim slučajevima su dočekani kao heroji”, dodao je Pettigrew.

Haško tužilaštvo u žalbenom postupku zatražilo je da se Karadžić proglasi krivim za prvu tačku optužnice koja ga tereti za genocid u Srebrenici i još sedam općina, ali su također zatražili i doživotnu robiju.

Ukoliko Tužilaštvo u Haagu uspije to dokazati, Pettigrew smatra da bi žrtve genocida kojim je dirigirao Karadžić širom Republike Srpske dobile neku vrstu pravde što bi onda otvorilo mogućnost za početak pomirenja u BiH.

Objašnjavajući razloge zašto je potrebno da se Karadžić proglasi krivim za genocid u ostalim općinama, izdvojio je primjere u kojima je Tribunal tokom izricanja presude zanemario svoje slične nalaze.

Poštujući odluku da mu se izrekne kazna od 40 godina, profesor se slaže s Tužilaštvom da je ona bila očajno neadekvatna budući da je u pitanju jedan od lidera udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao genocidnu namjeru što su najteži zločini pripisani jednoj osobi na Haškom sudu.

Budući da je imao civilna i vojna ovlaštenja, Karadžić je imao krucijalnu ulogu u okviru četiri udružena zločinačka poduhvata. Nadalje, tužitelji su naglašavali ekstremnu Karadžićevu odgovornost na čemu Pettigrew i temelji svoj stav da Karadžić zaslužuje doživotnu kaznu zatvora.

I samo Sudsko vijeće, podsjeća Pettigrew, priznalo je da su Karadžićevi zločini “među najnečuvanijim i najozbiljnijim zločinima u međunarodnom krivičnom pravu i uključuju istrebljenje te zločin protiv čovječnosti i genocid”.

Stoga je podvukao da “restorativna pravda može dopuniti pravnu pravdu i olakšati iscjeljenje i pomirenje u društvu”, ali za ovakav vid pravde od krucijalnog je značaja da počinilac preuzme odgovornost za počinjena zlodjela.

“Minimum za to, u kontekstu BiH, bi uključivali javnu izjavu o prihvatanju odgovornosti vodstva Republike Srpske za ratne zločine počinjene u njihovo ime”, istaknuo je ovaj univerzitetski profesor.

Međutim, općepoznata je činjenica da, kako je naveo, trenutno vodstvo tog bosanskohercegovačkog entiteta kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH negiraju genocid počinjen u Srebrenici, kao i opsadu Sarajeva.

Zbog svega toga, zaključuje Pettigrew, osuda Karadžića na doživotnu robiju po svim tačkama optužnice značilo bi da se krivično odgovornim smatra najviše rangiran lider Republike Srpske za udruženi zločinački poduhvat koji je za cilj imao uklanjanje nesrba iz RS-a, teritorije na koju su polagali pravo.

U intervjuu za Fenu, profesor Pettigrew nekoliko puta je kazao da bi to bilo postizanje nekog oblika pravde, jer bi to značilo istinu o genocidu u ambijentu poricanja.

No, on je podijelio iskustvo o njegovom nedavnom razgovoru s jednom od preživjelih žrtava genocida čija je cijela porodica mučki ubijena, koja je kazala da za nju pravda nikada neće biti zadovoljena jer je njen svijet strušen devedesetih, i ništa joj takav gubitak ne može nadomjestiti.

Ipak i osoba s kojom je profesor razgovarao bila je svjedokinja u Haagu i složila se s tvrdnjom da bi počinitelji trebali biti smatrani odgovornima u najvećoj mogućoj mjeri koju zakon propisuje, zbog čega Pettigrew izražava nadu da će u slučaju Karadžić pravda biti zadovoljena.

Istaknuo je i da bi osuda prema tački 1 optužnice, također prepoznala genocidnu namjeru Republike Srpske i potencijalno motivirala međunarodnu zajednicu da poduzme inicijative za sprečavanje poricanja genocida, glorifikaciju ratnih zločinaca, govor mržnje i prijetnje secesijom.

“Sve to bile bi inicijative koje bi otvorile put pomirenju i izgradnji nacije”, zaključio je u razgovoru za Fenu profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut, te član Upravnog odbora na Univerzitetu Yale David Pettigrew.

Izricanje drugostepene presude Karadžiću Žalbenog vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove zakazano je za danas u 14 sati.

U prvostepenoj presudi Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine u kojem je mučki ubijeno više od 11.000 ljudi, potom mu je presuđeno za progon, istrebljivanje, ubistva, deportaciju, teroriziranje, protupravne napade na nesrpske civile te uzimanje taoca.

Krivim je proglašen i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo terorisanje civilnog stanovništva u Sarajevu tokom opsade te za uzimanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda za taoce. (Klix.ba, 2019). https://www.klix.ba/vijesti/bih/pettigrew-presuda-karadzicu-trebala-bi-biti-prekretnica-u-procesu-pomirenja/190320009 . 20.03.2019.

Ruski i srpski svet ne priznaje ništa a sve u skladu sa Putinovim ciljem ukrajinizacije Balkana

Svojevremneo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zahvalivši se predsjedniku Rusije zbog veta Rusije na Rezoluciju o genocidu o Srebrenici na Skupštini UN-a 2015. godine, još jednom ponizio žrtve u Bosni Hercegovini.

Cilj Rezolucije o Srberenici je bio korak ka pomirenju, osuda genocida i ulaganje dodatnih napora da se zločini više ne ponove. Svako negiranje Rezolucije je afirmiranje onoga što ona osuđuje – genocida”, izjava je Predraga Kojovića.

Nažalost, Aleksandar Vučić ovim potezom vratio se na poziciju neprijatelja Bosne i Hercegovine iz vremena kad je poručivao da jedan srpski vrijedi kao sto muslimanskih života”. (Klix.ba, 2019). https://www.klix.ba/vijesti/bih/kojovic-vucic-zahvalom-za-odbacivanje-rezolucije-o-srebrenici-gura-prst-u-oko-bih/190117137. 17.01.2019.

Nakon veta kojeg je Rusija uložila u Savjetu bezbjednosti UN-a na rezoluciju kojom se tražila osuda genocida u Srebrenici, primanje odlikovanja u Banjoj Luci još je jedna loša poruka upućena porodicama žrtava genocida i ratnih zločina u Bosni I Hercegovini a naoročito stanovništvu Bosne i Hercegovine, Bosancima i Bošnjacima općenito. (Klix.ba, 2018). https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-razocarani-smo-sto-je-lavrov-prihvatio-orden-kojim-su-odlikovani-karadzic-i-mladic/180922039. 22.09.2018.

Nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik na događaju u Banjoj Luci saopćio kako će odlikovati ruskog predsjednika Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je kako će Dodik to učiniti lično.

Naime, u komentaru za TV RTRS, Igor Kalabuhov je izjavio kako će se uskoro organizovati sastanak Dodika i Putina te će na tom sastanku predsjednik bh. entiteta RS uručiti orden Putinu.

“Zahvalni smo na ovoj odluci Miloradu Dodiku i smatramo da je ovo potvrda strateške prirode, naših bratskih odnosa u svim oblastima, kako u privredi tako i u duhovnoj sferi. Naći ćemo način, u skladu s rasporedom Dodika, ali i Putina, da se ovaj orden dodijeli u Moskvi što će biti još jedan dokaz naših dobrih odnosa”, poručio je Kalabuhov.

Inače, na događaju koji je organizovan u Banjoj Luci prije dva dana, Dodik je objasnio i zašto odlikuje ruskog predsjednika.

“Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, Dodik je jedan od rijetkih političara koji održava veze sa predsjednikom Ruske Federacije nakon njegove otvorene agresije na Ukrajinu u februaru prošle godine. (Klix.ba, 2023). https://www.klix.ba/vijesti/bih/milorad-dodik-namjerava-vladimiru-putinu-licno-uruciti-orden-rs-a-u-moskvi/230111009 . 11.01.2023.

U 2022. godini održana posebna sjednica Narodne skupštine na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odlučio je Кolegijum Narodne skupštine RS-a.

Dodik je predložio i tačku dnevnog reda koja glasi: “Razmatranje informacije o međunarodnoj, političkog i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske”, saopćeno je iz Narodne skupštine.

Skupštini entiteta RS se na toj posebnoj sjednici obratio i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Ovo se dešava u vrijeme kada veći dio svijeta osuđuje Rusiju zbog agresije na Ukrajinu. Dodik i njegovi najbliži saradnici više puta su stali na stranu Moskve. (Klix.ba, 2022). https://www.klix.ba/vijesti/bih/ruski-ambasador-igor-kalabuhov-obratit-ce-se-na-sjednici-narodne-skupstine-rs-a/220601156 . 01.06.2022.

Afera “Ikona” je pala u potpuni zaborav iako je sredinom decembra 2020. godine zatresla bh. javnost nakon što su se pojavili navodi da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu, koja je pronađena u Lugansku, odakle je ukradena.

Ruska Federacija je vratila poklon Dodiku nakon što je Ukrajinska ambasada u BiH obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju njen povratak.

Tužilaštvo BiH je zatim formiralo predmet i od tada je saslušan određen broj svjedoka, među kojima je bio i Dodik.

Šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba rekao je da njegova država i dalje zahtijeva da rukovodstvo Bosne i Hercegovine vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku te dodao da Milorad Dodik laže o porijeklu ikone. (Klix.ba, 2022). Tužilaštvo BiH od Ukrajine zatražilo dokumentaciju za aferu Ikona. https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzilastvo-bih-od-ukrajine-zatrazilo-dokumentaciju-za-aferu-ikona/220121085 . 21.01.2022.

BiH lider politučke stranke HDZ-a Dragan Čović i bh. hrvate koje predstavlja se protive Zakonu o negiranju genocida, a zar entitet RS nije nastao na genocidu, progonu i egzodusu nesrpskog stanovništva?

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH lider HDZ-a Dragan Čović stao je uz bok Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u glasavši za poništavanje dijela Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranja genocida u Srebrenici i svih ostalih ratnih zločina.

U analizi Jutarnjeg lista ističu da taj Zakon najviše žulja Dodika i Vučića koji odbacuju genocid počinjen u Srebrenici, a sada im se “besramno suflira i prvi Hrvat BiH Dragan Čović, koji je pod starateljstvom ovdašnjeg, domicilnog HDZ-a, Andreja Plenkovića i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića”.

“Je li to i njihov stav? Uz to što je to nedoličan i amoralan potez, učinjen očito zbog izbornog zakona kako bi Čović sebi osigurao vječno mjesto u Predsjedništvu BiH, ovo je i pitanje za Banske dvore i Pantovčak – vodi li Čović hrvatsku politiku prema susjednoj državi ili bi to trebao Plenković s jasnim stavom o cjelovitosti i jedinstvenoj BiH. Ta odluka traži reakciju spomenutih Čovićevih patrona i zaštitnika u Zagrebu, koji su inače, kao i sam Čović, s pravom odlazili u Potočare na obilježavanje obljetnica srebreničkog genocida”, piše u tekstu.

U protivnom, navodi Jutarnji list, ispast će da i oni pristaju i podržavaju Čovićevo vezivanje hrvatskog naroda u BiH uz Dodikov protubosanskohercegovački brod, koji je navezan na onaj Vučićev, a dodatno i na onaj vodeći – kremljski.

“Čije to interese štiti Čović i je li on kreator hrvatske politike prema susjednoj državi koja ovim potezom vraća stvari na 1993. i vremena kada se Hrvatska zbog slične Tuđmanove i Bobanove “hercegbosanske” politike našla u međunarodnoj izolaciji koja joj je, među ostalim, onemogućila da bude u prvom (2004.), ali i drugom (2007.) valu proširenja EU-a?

Čović se protivi Zakonu o negiranju genocida, a zar RS nije nastao na genocidu, progonu i egzodusu nesrpskog stanovništva? Danas u RS-u u odnosu na prijeratni broj živi manje od četvrtine Hrvata. Spominje li to Čović Dodiku? Vjeruju li Milanović i Čović da Dodik štiti interese Hrvata u BiH? Dodika, inače pod sankcijama Zapada, Milanović je lansirao u orbitu hrvatske politike prema BiH. U Zagrebu se zalažu, kažu, za cjelovitu i jedinstvenu BiH, a oslanjaju se na čovjeka koji je negacija svega toga, koji stalno najavljuje odcjepljenje Republike Srpske, destabilizira euroatlantske ambicije BiH, pa čak i najavljuje pripajanje Vučićevoj Srbiji. Donedavno je Milanović govorio da Hrvati ostvaruju svoja prava u Sarajevu, a ne u Zagrebu, da bi sada prvog “destabilizatora” baš on promovirao u relevantnog sugovornika o stabilizaciji BiH. Upravo sada je Dodik u “samostalnom” posjetu Vladimiru Putinu, koji prorežimski mediji opisuju kao “rusku pomoć RS-u”, a zna se da Dodik izvršava kremaljski zadatak ometanja BiH na putu prema euroatlantskim integracijama.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov kaže da ne vidi nikakav problem u Dodikovoj ideji o “samostalnoj RS u okviru BiH”. Je li to politika Čovića i Zagreba? Ako je ikome u interesu jedinstvena BiH, članica EU-a i NATO-a, onda je to upravo Hrvatska, jer samo takva BiH je brana prijetnjama Vučićeva “srpskog sveta” i Putinove ukrajinizacije regije”, navedeno je u tekstu. (Klix.ba, 2021). https://www.klix.ba/vijesti/bih/jutarnji-list-covicev-potez-je-nedolican-i-amoralan-da-li-je-to-stav-i-zagreba/211201140 . 01.12.2021.

Mahić vs Putin

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac koji se nalazi u BH. entitetu RS hafiz Amir-ef. Mahić, koji je imao je 10 godina kada je u ljeto 1992. godine, sa svojim roditeljima odveden u logor Trnopolje je na osnovu prijašnjih i aktuelnih dešavanja i iskustava oko sebe se pokušao odbraniti I zaštiti od eventualnih budućih situacija. Nako što je izrekoa se I pokajao. Bosanci, Bošnjaci čine najveći broj od preko 66 posto od ukupnog broja ubijenih i poginulih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Takvo iskustvo za sobom nosi opravdan strah od budućnosti. Izjava Reisa, muslimanskog vjerskog poglavara o odbrani države Bosne i Hercegovine i oružjem  je legitimna i očekiovana shodno prethodnom iskustvu tokom zadnjih 150 godina na prostorima Bosne i Hercegovine i šire. Otvoreni nacionalistički ispadi i negiranje genocida i ostalih ratnih zločina od vlasti BH. Entiteta rs upravo daju i ulijevaju strah, opravdanu bojazan i zabrinutost za budućnost Imama Amira Mahića, Reisa Kavazovića, kompletnog BH. stanovništva koje se ne slaže sa stavovima vlasti entiteta rs, dodika, i ostalih koji negiraju sudski utvrđen genocid i ostale ratne zločine na teritoriji entiteta rs.

S jedne strane Međunarodna zajednica, Evropa, SAD usvajaju Rezolucije o Srebrenici, pozivaju na zaustavljanje narativa o negiranju Genocida, o zabrani negiranja genocida u cilju mirnije i prosperitetnije budućnosti Bosne i Hercegovine.

Dok sa druge strane stranka SNSD predvođena dodikom i ostale srpske stranke koje imaju jedinstven stav koje ne prizanaju genocid u Srebrenici se približavaju i otvoreno se stavljaju na stranu agresivne Rusije. I time u dvorištu Evrope mašu “ruskom zastavom”.

Ukoliko bi okrenuli redosljed događanja dalo bi se zaključiti da Putin ostvaruje svoje ciljeve preko Vučića, Dodika a prislanja se i Ćović gdje “pumpaju srpski i hrvatski nacionalizam” na Balkanu a gdje bivšem maloljetnom logorašu, danas vjerskom službeniku, Bošnjaku iz Kozarca na teritoriju BH. entiteta rs “ ne može više sve ovo pod kožu”!

Comments are closed.

  • Laju89