Da li ste čuli za Boško Buha? Da li znate sarajevske Maloljetne dobrovoljce, branitelje, borce? Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

VeteranMagazin: Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine – „Smrt fašizmu – sloboda narodu“
23/11/2023
Video reportaža sa 2. Kupa u sportskom ribolovu “Sarajevski maloljetni borac 2023” na rijeci Neretvi
01/12/2023

Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92 -95’  Kantona Sarajevo – (UB-MDR KS) je u septembru realiziralo projekat Izložbu „Sarajevski maloljetni borci“ u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici u okviru Manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023“, uz podršku i sufinansiranje JU „Fond Memorijala KS“, čime je dat doprinos njegovanju kulture sjećanja, pamćenja i „trganja“ od zaborava zaslužnih na putu odbrane državnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba „Sarajevski maloljetni borci“ autora Azema Heljića na svojih 28 panoa je karakteristična i specifična što upravo oslikava i donosi fotografije iz perioda agresije na kojima se može vidjeti mladost, srčanost i iskrena želja za odbranom domovine, državnosti Bosne i Hercegovine. Počinje sa hronološkim prikazom planiranja agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i najduže opsade Sarajeva u modernoj historiji, počevši od momenta kada je Republika Bosna i Hercegovina međunarodno priznata u aprilu 1992. godine zatim priznata od UN-a 22. maja 1992. godine što predstavlja jedan domino efekt posljedica odluke Ujedinjenih Nacija povodom pitanja samoodbrane Republike Bosne i Hercegovine od ideja onih koji su za cilj imali da rasparčaju domovinu da bi se uklopila u vidike i planove agresora.

Fotografije maloljetnih boraca praćene su tekstom, većinom riječi samih boraca koji su željeli da i sami daju vrstu objašnjenja za njihovu odluku da se priključe odbrani Bosne i Hercegovine.

Izložba “Sarajevski maloljetni borci” u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica, predstavlja značajnu inicijativu koja spaja kulturnu baštinu, obrazovanje i emocionalnu povezanost. Ona također ističe važnost borbe za demokratiju i ljudska prava koja su zajednička nit koja povezuje različite generacije u Bosni i Hercegovini.

Maloljetni dobrovoljci, borci, borkinje, branitelji iz Sarajeva, slično kao i njihovi vršnjaci iz drugih dijelova međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine prepoznali su opasnosti i izazove vremnea u kojem su našli, suočili su se s izazovima i rizicima rata, ali su ostali predani idealima dostignutih civilizacijisih vrijednoti, borbe za pravdu, jednakost i slobodu. Njihov doprinos u odbrani demokratskih civilizacijskih vrijednosti i ljudskih prava tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina svjedoči o borbi protiv tiranije i agresije. Bivstvovanja na istinitoj i pravdenoj strani historije prožeto stoičkim podnošenjem zločinačkih izvršenih planova, namjera tokom opsade Sarajeva. Koji su rezultirali haškim presudama sa preko hiljadu godina robije ratnim zločincima, kasapinima koji su sa okolnih brda držali četverogodišnju opsadu Sarajeva.

Odbrana svoje domovine, odbrana državnosti Bosne i Hercegovine od agresije predstavljala je kontinuitet borbe za slobodu i šireg pokreta koji se borio za zajedništvo i jedinstvo unutar Bosne i Hercegovine, slično antifašističkom otporu tokom Drugog svjetskog rata.

Sarajevski maloljetni borci“ predstavljaju fenomen zajedničkog opredjeljenja i „živi dokaz“ kontinuiranog podsjećanja na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95  Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).

Comments are closed.

  • Laju89