Ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica: Maloljetne dobrovoljce treba na određeni način stimulisati!

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

„ A što se tiče nagrada, a koji su praktično dobrovoljno stupili u redove oružanih snaga , da brane državu, u svakom slučaju to jeste pitanje za razmatranje. I takve ljude bi trebalo na određeni način... ja se slažem...stimulisati. Ali, o tome na koji način?, Trebamo tražiti i tragati za rješenjem!, rekao je u odgovoru na zastupničko pitanje Ministar Hajrudin Grabovica.

  • ministar_grabovica_1.jpg

Nakon izlaganja predstavnika predlagača izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH Ministra Hajrudina Grabovice danas na 25. radnoj on-line sjednici Skupštine Kantona sarajevo, uslijedila su zastupnička pitanja.

 

Zastupnik SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Samir Suljević je u toku diskusije o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca Kantona Sarajevo, postavio je Generalu Hajrudinu Grabovici pitanja:

„Gdje su ovim Zakonom tretirani maloljetni dobrovoljci pripadnici oružanih snaga Armije RBiH kojih je prema nekim procjenama iz obe komponente oko 7 hiljada i imamo informacije da samo u toku ove pandemije Covid-19 ostalo njih 55 bez posla bez ikakvih prava, a imaju papir kojim potvrđuju učešće u ratu.

 

Te u nastavku predložio:

 

„Predlažem da se i ova populacija ohuhvati ovim Zakonom, i da se razmotri dodjela priznanja, odlikovanja „Srebreni štit“ pripadnicima ove kategorije boraca“, naveo je Zastupnik SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Samir Suljević

 

Na navedno pitanje i prijedlog riješavanja ovog gorućeg pitanja, Ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica u svom odgovoru kaže da su maloljetni borci obuhvaćeni ovim izmjenma i dopunama i da imaju pravo na egzistencijalnu naknadu odgovarajući na pitanje Samira Suljevića zastupnika SDP u Skustini Kantona Sarajevo.

„ A što se tiče nagrada, a koji su praktično dobrovoljno stupili u redove oružanih snaga , da brane državu, u svakom slučaju to jeste pitanje za razmatranje. I takve ljude bi trebalo na određeni način... ja se slažem...stimulisati. Ali, o tome na koji način?, Trebamo tražiti i tragati za rješenjem!, rekao je u odgovoru na zastupničko pitanje, Ministar Hajrudin Grabovica.

 

Moralna obaveza i potreba odlikovanja najhrabrijih sinova i kćeri Bosne i Hercegovine bi trebala biti maxima djelovanja u narednom periodu u Skupštini Kantona Sarajevo i u Bosni i Hercegovini.

 

Skupština Kantona Sarajevo je danas na 25. radnoj on-line sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH sa 33 glasa ZA, 0 suzdržanih i 0 protiv. Predmetni Zakon je doživio pet izmjena i dopuna. Jedna od izmjena je uvođenje novčane egzistencijalne naknade za nezaposlene demobilisane branitelje koji su mlađi od 57. godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari