Armija Republike Bosne i Hercegovine se borila protiv modernih, a starih fašista!

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Armija RBiH je priznata kao antifašistička armija!
Armija RBiH jedina antifašistička vojska u ratu 1992-1995.
Armija RBiH je jedina branila Bosnu i Hercegovinu od dvostruke agresije!
Armija Republike Bosne i Hercegovine su sačinjavali pripadnici svih bosanskohercegovačkih nacionalnosti, a ujedno je odbranila ono što je Bosna i Hercegovina.
Armija Republike Bosne i Hercegovine je jedini historijski nasljednik antifašističke tradicije na ovim prostorima.
Armija RBiH je pozvana na vojnu paradu u Parizu, 9. Maja 1995. godine povodom Dana pobjede i proslave 50. godišnjice od pobjede nad fašizmom.
Armija RBiH je antifašistička!

  • armija_bih_9_maj_1993_u_parizu_1.jpg

 

Armije RBiH je imala borbu za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države republike Bosne i Hercegovine. Tačnije, imala je istu borbu koju su saveznici vodili i pobijedili u Drugom svjetskom ratu protiv nacističko-fašističkog užasa.

 

O tome kakva je bila i za šta se borila Armija RBiH, slobodni, demokratski i civilizovani svijet plebiscitarno se izjasnio još prije 25 godina, kada je pozvao predstavnike Armije RBiH da 9. maja 1995. godine da sudjeluju u Parizu na vojnoj paradi povodom Dana pobjede i proslave pedesete godišnjice od pobjede nad fašizmom. Pozivu Armiji RBiH nije se usprotivio niko, uključujući i Rusiju.

Čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine tada je pripala proslavljenom komandantu 41. mostarske slavne i viteške brigade Semiru Drljeviću Lovcu. Kao što se jasno vidi na snimku, Drljević je tada nosio ratnu zastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine s ljiljanima.

Zbog svega toga danas je važno znati gdje je ko bio tog 9. maja 1995. godine, kakav je karakter imala čija borba. To što će ideološki i politički sljedbenici onih koji u Parizu, nimalo slučajno nisu bili prisutni i nakon svega poručiti, da to nije bitno, potpuno je shvatljivo, jer im ni tada nije bilo bitno jesu li dio fašističkog ili antifašističkog svijeta.

Bosna i Hercegovina nije samo dio Europe, nego je antifašistička Europa sve ono što ideja o slobodnoj državi Bosni i Hercegovini jeste.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari