Galipolje - Bitke kod Čanakkale

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Pronađeno nakon bitke na Galipolju tokom prvog svjetskog rata (WW1)

  • metak_kroz_metak.jpg

Pronađeno nakon bitke na Galipolju tokom prvog svjetskog rata (WW1). Bitka kod Čanakale, koja je u Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, bila je jedna od najkrvavijih

i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u povijesti uopće.

Vodila se od 25.aprila 1915. do 6. januara 1916.godine. Odluku da se dešantom osvoji Galipoljski poluotok saveznički zapovjednici su donijeli nakon niza uzaludnih pokušaja bombardiranja s mora po vanjskim utvrdama koje su štitile ulaz u tjesnac Dardaneli.

Osvajanjem poluotoka Saveznici bi sebi omogućili pristup Carigradu, s konačnim ciljem njegovog zauzimanja, čime bi se iz daljnjeg toka rata izbacilo Osmansko Carstvo i ponovno otvorila ruta za opskrbu Rusije.

Snage Antante su mahom sačinjavale trupe Britanskog Carstva izvan Engleske (Irska, Australija i Novi Zeland) koje su činili dobrovoljci i neredovna vojska, što se ranije smatralo za jedan od glavnih razloga katastrofalnog poraza Saveznika. Danas se smatra da razlog potpune propasti invazije leži u nizu grešaka koje su načinili zapovjednici operacije.

Tursku vojsku je predvodio Kemal Atatürk, kasniji utemeljitelj turske republike te njen prvi predsjednik, koji je svoj vojni ugled stekao upravo na bojnom polju kod Galipolja.

Osim pod nazivom Galipoljska bitka ova se bitka još zove, prema turskim izvorima, Çanakkale Savaşları, "Bitke kod Čanakkale" (prema gradu Çanakkale na južnoj azijskoj strani Dardanela) te Dardanelles Campaign, "Dardanelski pohod", prema američkim izvorima.

Pomorska bitka koja je, između 3.novembra 1914.godine i 18.marta, 1915.godine vođena kod Galipolju, kao i kopnena koja se na Galipolju odvijala od 25.aprila 1915. do 6. januara 1916.godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj.

 

Bitku opisuje veliki turski pjesnik Mehmet Akif Ersoy

"I da pokuša historija da te obilježi, ti u historiju ne možeš stati".

 

U Turskoj se 18.mart obilježava kao i Dan šehida u znak sjećanja na one koji su svoje živote dali za domovinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari