Kako do čina, zasluženog u ratu?

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 1

U vezi sa upitima čitalaca, veteran.ba prenosi odgovor MOBiH vezano za način ostvarivanja prava na činovanje, koja proizilaze iz posjedovanja vojničkog čina zasluženog u ratu.

  • vojska_u_blatu.jpg
  • sta_god_vec.jpg

"Zakonom o obrani BiH („Službeni glasnik BiH“ broj: 88/05) i Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH („Službeni glasnik BiH“ broj: 88/05, 53/07, 59/09, 74/10 i 42/12), uspostavljene su Oružane snage Bosne i Hercegovine u koje su preuzeti pripadnici entitetskih vojski koji su se u istim zatekli na dan 01.01.2006. godine. Člankom 72. Zakona o obrani BiH („Službeni glasnik BiH“ broj: 88/05), propisano je da su entitetske vlade i dalje odgovorne za dugove, zaduženja i ostale obveze entitetskih ministarstava obrane nastalih do 01.01.2006. godine. Ministarstvo obrane BiH je isključivo nadležno za rješavanje radnopravnog statusa osoba koje su u Oružane snage Bosne i Hercegovine preuzeta iz entitetskih vojski na naprijed navedeni način. Ministarstvo obrane BiH je također nadležno da na zahtjev dostavi podatke i dokumentaciju kojom raspolaže u Arhivskom depou. Imajući u vidu navedeno, sa zamolbom vezano za način ostvarivanja prava na činovanje bivšeg pripadnika Armije BiH, treba se obratiti Federalnom ministarstvu za pitanje branitelja i invalida domovinskog rata, kao nadležnom organu za rješavanje radnopravnog statusa bivših pripadnika Armije BiH iz ratnog perioda" stoji u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari