Sarajlije su ubijane u redovima za hljeb

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Na današnji dan, 27- maj 1992. godine u centralnu sarajevsku ulicu Ferhadija pala je minobacačka granata i ubila 26 ljudi, a ranila 108, dok su čekali u redu za hljeb.

 • sarajevske_ruze_1.jpg
 • sarajevo_opsada_1.jpg
 • sarajevo_opsada.jpg
 • red_za_hljeb.jpg

Zločinci srpskih agresorskih snaga su sa Borija usmrtili 26, a ranili 108 građana Sarajeva koji su tog dana čekali u redu za hljeb u ulici Ferhadija.

Tog tragičnog dana, čekajući u redu za hljeb, ubiejni su Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.


"Tada je bilo zatišje, kao neće se pucati. Ovdje je hljeb dovezen u kamionu. Ja sam izašla s kćerkom da kupim hljeb, muž mi je bio u bolnici. Ostavila sam tu kćerku da odem do muža u bolnicu. Samo što sam sjela, četiri granate padoše, kad sam došla vidjela sam njenu patiku. Bilo je puno naroda ovdje, čitava ova ulica, izašli su po hljeb. Kćerka je do bolnice bila živa, tada je imala 13 godina", priča Ramiza Karamustafić, majka Emine Karamustafić koja je ubiejna u tom zločinu,

Sanija Hafizović, u masakru u Ferhadiji je ranjena dok je stajala u redu za hljeb.

"Tog dana sam pošla na posao, i kako sam vidjela na pijaci svašta, zastala sam. Vidjela sam čovjeka da nosi hljeb i ja sam prišla da kupim hljeb. Samo što sam stala, zapucalo je i ne sjećam se više ništa. Ustala sam da vidim mogu li hodati i vidjela sam da sam ranjena. Onda su me odveli u bolnicu", priča ova Sarajka.

 

Abdulah Mustajbašić je tog kobnog dana ostao bez noge.

"Slučajno sam ovuda prolazio. Čekali su ljudi hljeb i zato je bila tolika gužva. Kada sam ovdje došao, tu sam odahnuo. Ovdje sam izgubio nogu. Mislio sam, nema otkud, ali tada je pala granata", kaže Mustajbašić.

 

Sarajevska opsada u trajanju od 1.425 dana je najduža opsada u istoriji modernog ratovanja.. Bez hrane, vode, struje, nade... Kilometrima se pješačilo po vodu ili komad hljeba, izbjegavajući snajperske metke i granate.Za vrijeme opsade, na sarajevo je prosječno j padalo 329 granata dnevno...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

 • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari