Proglašeno ratno stanje u Republici BiH

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održane od 4. do 8. aprila 1992, jedna je od najznačajnijih u historiji ove institucije - promijenjen je naziv naše države – iz Socijalističke Republike BiH u Republiku BiH, proglašeno je istanje neposredne ratne opasnosti te je kao privremeni znak svih jedinica Teritorijalne odbrane određen srednjovjekovni bosanski grb s ljiljanima.

 • odluka_o_proglasenju_ratne_opasnosti_09_04_1992.jpg
 • uredba_o_ukidanju_i_obrazovanju.jpg
 • Sjednica Predsjedništva BiH 1992 godina

Na dnevnom redu bila je samo jedna tačka - političko-sigurnosna situacija u Republici.

Prvog dana zasjedanja, 4. aprila, “konstatirano je da je situacija sve složenija i da se širi prostor oružanih sukoba”. Ocijenjeno je da legalno izabrana vlast ne funkcionira, da raste broj izbjeglih, da raste broj blokiranih saobraćajnica, a čak je zatražena pomoć Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Zatražena je mobilizacija Teritorijalne odbrane, te da JNA tim jedinicama vrati naoružanje i da se u institucijama, preduzećima i drugim organizacijama uvede stalno dežurstvo.

U nastavku sjednice, 5. aprila, zaključeno je da se Predsjedništvo ubuduće nalazi u stalnom zasjedanju. Sjednicu su prkinuli događaji na Vrbanja mostu u Sarajevu, gdje se toga dana desio užas na antiratnim demonstracijama, kada su SDS teroristi počeli pucati na okupljeni narod – na licu mjesta su ubijene Olga Sučić i Suada Dilberović, a ranjeni Miomir Vučijak (preminuo 6. aprila u bolnici.)

Sljedećeg dana, Predsjedništvo donosi šest zaključaka. Prvi, da se u Sarajevu i Republici odmah osigura prekid vatre.  Skupštini je naređeno da uđe u trajno zasjedanje. zatraženo je i formiranje državne komisije koja je trebala utvrditi identitet i odgovornost onih koji su pucali na građane okupljene ispred Skupštine.

Podržana je i inicijativa za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, a zbog situacije u Sarajevu, odlučeno je da se na teritoriji grada, dok opasnost traje, uvede vanredno stanje koje je podrazumijevalo, između ostalog, i uvođenje policijskog sata.

Dan kasnije, 7. aprila, Predsjedništvo nije zasjedalo, jer se čekalo da nas Evropska zajednica prizna kao nezavisnu državu, što se i desilo. Toga dana je i Momčilo Krajišnik na "srpskoj skupštini" potpisao dokument o proglašenju "nezavisne srpske republike".

Sjednica se nastavlja i završava 8. aprila 1992. godine, kada Predsjedništvo donosi uUedbu o proglašenju neposredne ratne opasnosti, te briše “socijalistička” iz imena Republike.

Ukida se Republički štab TO i formira novi, o čijoj će upotrebi odlučivati Predsjedništvo.

Uvodi se zvanični privremeni znak svih pripadnika TO – stari bosanski grb štitastog oblika, plave boje, presječen bijelom dijagonalnom gredom sa po tri zlatnožuta ljiljana u svakom polju.

Za komandanta Štaba TO imenovan je pukovnik Hasan Efendić, za načelnika Štaba pukovnik Stjepan Šiber...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

 • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari