Godišnjica početka opsade Sarajeva

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 1

Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je 44 mjeseci, od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine, što je tri puta duže od opsade Staljingrada, a u prosjeku je Sarajevo dnevno bombardovano sa 329 projektila, granata, raketa, i čega sve ne. Sveukupno je ispaljeno oko 50.000 tona ubojitih topovskih projektila, granata na herojski grad.

 • opsada_sarajeva.jpg
 • opsada_sarajeva_1.jpg
 • opsada_sarajeva_2.jpg
 • opsade-sarajeva_4.jpg

Demonstracije za mir održane su 5. Aprila 1992. Godine. Teroristi SDS-a su pucali s krova hotela Holliday Inn na demostrante. Nakon demonstracija održanih na Marijin Dvoru, narod se uputio ka tadašnjem mostu Vrbanja. Snajperisti koji su bili smješteni u objektu nasuprot benzinske pumpe su otvorili vatru na ljude. Suada Dilberović i Olga Sučić su prve žrtve opsade Sarajeva, a most na kojem su ubijene nosi njihova imena.

Tokom opsade, grad je bio gotovo potpuno odsječen od ostatka države usljed čega je došlo do nestašice hrane, električne struje, plina, lijekova i vode, i svega ostalog što čini život normalnim. Sarajlije su morale živjeti, pa su se morali i kretati a tamo su ih dočekivali snajperi, minobacačke granate 60, 80 , 120 mm, haubice 155 mm, VBR-ovi, kasetne bombe, modifikovane avio bombe, ostalo što se moglo smisliti da unište život. Česta uzrečica sarajalija tokom opsade: “ Nema niko, da nije poginuo“

Ujedinjeni narodi su tokom opsade konvojima snabdijevali Sarajlije hranom, lijekovima i gorivom za generatore u bolnicama, jedinom pekarom tada u gradu te središnjom pumpom za vodu Prema Istraživačko dokumentacijskom centru (IDC), opsada u Sarajevu je uzrokovala 14.011 žrtava, od čega je 7.808 ljudi preminulo 1992. a 3.392 1993. godine, čime je to najveće stratište rata po ljudskim gubicima. Doktori glavne bolnice u gradu su javili da su primali pet do petnaest ranjenih žrtava snajpera dnevno.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) osudio je tri srpska komadanta zbog opsade: to su Stanislav Galić, Dragomir Milošević i Momčilo Perišić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  do 1200 karaktera

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari