Sarajevski maloljetni dobrovoljci: Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Čestitka za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
01/03/2021
Fotografija dobrinjske djece iz 1994 godine na izložbi u Ženevi – Les Jeux d’enfants
01/03/2021

Svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine upućujemo najiskrenije čestitke, sretan 1. Mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na ovaj dan, na referendumu održanom 1. Marta 1992. godine građani i građanke Bosne i Hercegovine su potvrdili i obnovili hiljadugodišnju državnost Bosne i Hercegovine i opredeljenost bosanskohercegovačkih građana i građanki za nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom.

Nakon historijskih raznih okupacija, napada, teritorijalnih pretenzija, uklapanja u u tuđe osvajačke planove, uređenja definisanih ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em, agresorskih napada u modernoj istoriji, učinjenih genocida nad stanovništvom Bosne i Hercegovine, progona bh. stanovništva, ratnih zločina protiv čovječnosti i civilizacije, ubijanja djece, silovanja,  najdužih opsada bosanskohercegovačkih gradova u modernoj historiji ratovanja Bosna i Hercegovina je ponovo rođena, opstala. – navodi se u saopćenju Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo.

Comments are closed.