Bosna i Hercegovina u aprilu dobija Program reformi za 2021

Obilježena godišnjica Kotoračke bitke
17/03/2021
Godišnjica posljednjeg mirovnog plana za Bosnu i Hercegovinu– “Carrington-Cutileirov plan”
18/03/2021

Bosna i Hercegovina bi do sredine aprila 2021 mogla dobiti Program reformi za 2021. godinu. Zaključak je to nakon konstituirajuće sjednice Komisije za saradnju sa NATO Savezom. Iz NATO-a poruka da je BiH dosad dobro radila svoj posao, te kako je na njoj odluka hoće li surađivati s Alijansom ili ići k punopravnom članstvu.

Do sada je kasnila, a u dvije godine BiH bi mogla u Brisel poslati čak tri Programa reformi. Za 2020. godinu NATO je zaprimio nedavno, a za ovu BiH bi mogla usvojiti već u aprilu. Tako je makar dogovoreno na konstituirajućoj sjednici Komisije za suradnju s NATO-om.

Polovinom travnja pred Komisijom bude Nacrt Programa reformi za 2021, a onda proslijediti pred Vijeće ministara“, izjavio je Josip Brkić, predsjedatelj Komisije za suradnju s NATO-a.

A ako se pita Brisel, BiH je dobro odradila posao iz prvog Programa reformi.

Mi smo inače zadovoljni, jer ono što smo vidjeli, to je dobro urađeno“, kazao je Krizstian Posa, ambasador Mađarske u BiH.

Hoće li se zastava BiH zavijoriti ispred sjedišta NATO-a u Briselu, u ovom trenutku niko ne može jamčiti. Prijepori dalje traju – od toga da se BiH svojim dokumentima obvezala ići k NATO-u, do odlučnog protivljenja članstvu iz Banjaluke. NATO, između dvije vatre, odgovara:

NATO je rekao da vrata ostaju otvorena za BiH, a samo BiH može odlučiti hoće li ući“, kazao je Eric Folkestad, zapovjednik NATO štaba u Sarajevu.

Komisija za saradnju s NATO-om ima 21. člana. Odlučuje koncenzusom. Ukoliko ga ne bude, koriste se modusi proste većine, ali uz poštovanje konstitutivnosti naroda. Uobičajena bojazan u BiH – hoće li biti blokada?

Sve dotle dok ovo bude ono šta Komisija treba, a to je tehnička razina saradnje BiH i NATO-a, ne očekujem nikakve opstrukcije u radu“, naveo je Brkić.

Zbog stava iz entieta RS da nema punopravnog članstva u NATO savezu, Komisija za NATO integracije dobila je novi naziv, te se sada zove Komisija za saradnju BiH sa NATO. No, bez obzira na novo ime, Komisija ima stari posao.

Comments are closed.

  • Laju89