Bosanskohercegovačko stanovništvo su nacionalisti ili građani?

Imala je svega 17 godina kad su je neprijatelji objesili
09/02/2022
Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo objavilo Javni poziv za ostvarivanje dopunskih prava sarajevskih boraca za 2022 godinu
11/02/2022

U kontekstu budućnosti Bosne i Hercegovine, te aktuelnih političkih dešavanja otvara se pitanje sveukupne podrške bosnaskohercegovačkog stanovništva aktuelnim politikama.

Prema određenim slobodnoumnim promišljanjima o pretpostavkama kako bh. stanovništvo se osjeća: Da li su nacionalisti ili građani? Ili,, kakva je svjetonazor bosanskohercegovačkih državljana?

Donosimo jednostavnu tabelu, jednostavan pregled u kojem je u ovoj verziji pretpostavljeno da se 50 % Bošnjaka osjećaju kao građani, 20 % Srba se osjećaju kako građani, 50% Hrvata kao građani i 100% Ostalih kao građani. Tačnije, navedeni procenti govore o pretpostavljenim procentima bh. stanovništva koji su za građansko uređenje Bosne i Hercegovine.

Navedena tabela tj. Prepostavka govori da preko 40% bh. stanovništva je građansko uređenje Bosne i Hercegovine. Dok s druge strane za 60 % bh. stanovništa odgovara trenutno etno-uređenje Države, prema navedenoj Tabeli/Pretpostvaci.

Naravno, ukoliko bi bilo i približno tačna Prepostavka, postavlja se pitanje: Kako se ne čuju jači bosanskoherecegovački građanski glasovi u Međunarodnoj zajednici, u pregovorima o izbornom Zakonu…!?

Comments are closed.

  • Laju89