Bh. namjenska industrija proizvela prvu domaću pušku i pištolj

Pozitivna uloga bivših maloljetnih boraca na putu izgradnje mira kroz dijalog i razvoj kritičkih mišljanja
10/08/2019
Prva bh. haubica
01/01/2020

Kompanija iz Federacije BiH proizvela je prije pola godine prototip prve domaće puške, saznaje Dnevni avaz. List ne navodi ime kompanije navodeći da se ono, zbog poslovnih obaveza, zasad drži u strogoj tajnosti. 

Razlog skrivanja imena je što se čekaju završna testiranja i dobivanje koda, kako bi oružje zvanično moglo biti stavljeno na tržište. 

Testiranja se obavljaju u EU, a prvi testovi su pokazali da je riječ o oružju vrhunskog kvaliteta. Prototip bh. puške napravljen je u šest modela, a ista kompanija proizvela je i prvi domaći pištolj. Saglasnost za proizvodnju prve bh. puške i pištolja dale su sve nadležne državne institucije.

Prvi prototip domaće puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, čiji je kalibar 9 puta 19 milimetara a posjeduje i optički nišan. Težina puške s punim saržerom iznosi 2,320 kilograma. Predviđena je za policijske snage i specijalne vojne jedinice. Mnoge komponente ove puške kompatibilne su sa NATO-ovim puškama M16 i M4.

Puška AC Alfa SMG 1 ukupne je težine 3,5 kilograma s punim šaržerom a efektivni raspon tokom pucanja iznosi 400 metara. Tu je i vojna puška AC Alfa SMG 2 koja ima nešto veću prednju cijev, ali i puška AC DL 44 A1 opremljena CS granatom.

Prvi bh. pištolj AC Alfa 5 je poluautomatski, proizveden u dvije veličine, 180 milimetara i 190 milimetara. 

Ovo govori u kakvom usponu se nalazi bh. namjenska industrija. 

Kako je  BiznisInfo nedavno objavio, Tehničko-remontni zavod Hadžići, pokrenuo je proizvodnju ručnog raketnog bacača RPG 7 u čijoj izradi učestvuje 10-ak fabrika iz namjenske industrije. Kada se uskoro uđe u serijsku proizvodnju, RPG 7 mogao bi donijeti višemilionske ugovore i obezbijediti posao za 500 radnika.

Osim toga, BNT-Tvornica mašina i hidraulike, Novi Travnik, nedavno je proizvela prvu bh. samohodnu haubicu. 

(Dnevni avaz / BiznisInfo)

Comments are closed.

  • Laju89