Begić: Hajde Mile, raspiši ga, da odigramo to drugo poluvrijeme…

BOSANSKI VITEZ – BOSNIAN KNIGHT
10/03/2021
Javni poziv za novčani stimulans za zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2021
11/03/2021

Zlatan Begić, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, osvrnuo se na Dodikove poruke nakon jučerašnje sjednice

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je jučer u Banjaluci zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. Uvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Među zaključcima je i onaj koji govori o mogućnosti “mirnog razlaza”. Uslijedile su mnogobrojne reakcije iz Bosne i Hercegovine, ali i međunarodne zajednice.

Reagovao je i Zlatan Begić, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Tuzli i zvaničnik Demokratske fronte.

-Hajde Mile, raspiši ga, da odigramo to drugo poluvrijeme. Čovjek koji konstantno izaziva krize i ugrožava mir bi morao biti smijenjen i izolovan. Inače, u stanju napetosti i stalnih prijetnji referendumom, ovim, onim – ko zna šta sve može da se desi… Na koncu, dosta više prijetnji! Sve ste blokirali, institucije se gase, a vi biste se igrali vladara! U svijetu je do sada provedeno preko 1500 referenduma, pri čemu je u nekim slučajevima – još od doba Napoleona pa sve do nacističke Njemačke, referendum znao poslužiti i kao osnovno sredstvo autokratskih totalitarnih režima, naveo je Begić.

Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US utvrdili su zaključke, prema kojima Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i “obavijestiće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma… posebno s prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10”.

Comments are closed.

  • Laju89