Bećirović pisao Inzku i Sattleru: Vrijeme je da javnost sazna šta je vaš cilj

Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu
08/03/2021
Pod kišom metaka po ranjenog četnika
10/03/2021

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović obratio se pismom visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru “povodom najnovijih pokušaja organa bh. entiteta RS da destruiraju ključni i nezamjenjivi dio Dejtonskog mirovnog sporazuma koji garantira mir u državi Bosni i Hercegovini – Aneks 10”.

Ističe kako su “Aneks 10 i Aneks 4 nerazdvojni paket Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne švedski stol sa kojeg separatisti mogu uzimati ili odbacivati šta god žele”. Poručuje da je “vrijeme da međunarodna zajednica prekine bezdušnu politiku prema građankama i građanima države Bosne i Hercegovine”.

“Gospodo, ili zaustavite potkopavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 10 ili nam vratite agresijom i genocidom oduzeti legalni Ustav međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da odgovoritite i domaćoj i međunarodnoj javnosti zašto ste s bh. političke scene politički neutralizirali sve one bh. političare koji traže ukidanje bh. entiteta RS, a s druge strane, ohrabrili separatiste i ekstreme da javno traže razaranje i uništenje države Bosne i Hercegovine? Vrijeme je da javnost sazna šta je vaš krajnji cilj”, kazao je Bećirović.

U pismu upozorava kako “čelnici bh. entiteta RS već godinama ne kriju da intenzivno rade na razbijanju nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine te da im na tom putu, između ostalog, smetaju im OHR i Ustavni sud Bosne i Hercegovine”.

“Ovakvi antidejtonski pokušaji organa i čelnika bh. entiteta RS, s ciljem destruiranja i obesmišljavanja Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz podršku dijela neopreznih ili nedovoljno upućenih evropskih zvaničnika, predstavljaju jedan od najopasnijih udara na Dejtonski mirovni sporazum u našoj zemlji od 1995. do danas. Riječ je ne samo o pokušaju unutrašnjeg slabljenja i destabiliziranja države Bosne i Hercegovine, već i o puno većim geopolitičkim igrama u jugoistočnoj Evropi. Cilj ove opasne politike antidejtonskih i separatističkih elemenata iz bh. entiteta RS nije samo eliminiranje OHR-a. Njihov temeljni zadatak je postepeno eliminiranje svih onih ključnih dejtonskih elemenata koji su zaduženi da štite nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i mir u državi Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se konkretno pomogne državi Bosni i Hercegovini i njenoj najmanje dvotrećinskoj većini građana čvrsto opredijeljenoj za punopravo članstvo u NATO-u i EU. Vrijeme je da se preduzmu ozbiljne i konkretne mjere s ciljem zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH”, naveo je Bećirović.

Ističe kako je “jedan od razloga eskalacije Dodikove destruktivne politike i neefikasna evropska politika stalnog popuštanja i toleriranja antidejtonskih postupaka, kao i njegovog anticivilizacijskog negiranja sudski i planetarno utvrđenog genocida nad bošnjačkim stanovništvom”.

“Negiranje jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i veličanje pravosnažno presuđenih zločinaca, bez ikakvih sankcija EU, predstavljaju veliko ohrabrenje za Milorada Dodika ali i crnu mrlju na obrazu cijele Evrope u XXI. stoljeću. Do kada će nevini ljudi u Bosni i Hercegovini ispaštati zbog licemjerja pojedinih evropskih zvaničnika – od Rezolucije o embargu na naoružanje međunarodno priznatoj državi Republici Bosni i Hercegovini do „čašćenja“ Dodika i drugih separatista s idejom o ukidanju OHR-a.

Stalno ista linija. Pri tome, nevjerovatno je, da nam se poručuje: Neka se bh. političari ne zaklanjaju iza međunarodna zajednice… Poznato je da iskrenost nije vrlina politike, ali je šokantno da ona tako dosljedno može ići u smjeru nametanja onih „vrijednost“ kojih se evropski političari zgražavaju u vlastitim zemljama; štaviše, te „vrijednosti“ koje pojednici nameću državi Bosni i Hercegovini u dramatičnom su sukobu s vrijednostima u njihovim zemljama”, navodi se u pismu.

Poručuje kako “međunarodna zajednica ne treba ponavljati preskupo plaćene historijske greške i zato se ne smije dozvoliti rušenje ključnih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma”. Naglašava kako je “najava ukidanja OHR-a direktna podrška destruktivnoj i separatističkoj politici SNSD-a i Milorada Dodika, kao i njegovih mentora izvan Bosne i Hercegovine”.

“Umjesto da međunarodna zajednica gasi zločinačke ideje o razbijanju države Bosne i Hercegovine neki njeni predstavnici najavljuju gašenje ključnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zadužen za implementaciju i konačno tumačenje ovog međunarodnog sporazuma. Ukidanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je prelazak dejtonskog rubikona. To je put bez povratka koji nikome neće donijeti ništa dobro. Tačnije rečeno, to je početak nesagledive destabilizacije u ovom dijelu Evrope koji niko neće moći kontrolirati. To je ujedno i in memoriam dva entiteta u državi Bosni i Hercegovini jer bez Dejtonskog mirovnog sporazuma nema ni entitetskog uređenja”, upozorava Bećirović.

Naglašava da “sve dok Ustav BiH ne bude usaglašen u svim svojim elementima sa međunarodnim pravom, kao i dok u državi Bosni i Hercegovini djelujuju separatisti i ekstremisti koji ugrožavju mirovni proces, visoki predstavnik treba da se koristi svojim ovlaštenjima koje ima u članu 5. Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma – da bude konačni tumač njegovog sadržaja”. Podsjeća da “Visoki predstavnik i međunarodna zajednica imaju međunarodno utvrđenu obavezu i dužnost da pomognu državi Bosni i Hercegovini da postane funkcionalna i demokratska država, da kao međunarodnopravni subjekt može da preuzme sve svoje odgovornosti pred tom međunarodnom zajednicom”.

“OHR je uspostavljen da bi da očuvao i garantirao mir i adekvatno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa kada je to neophodno – i korištenjem bonskih ovlasti. Neefikasnu diplomatiju popuštanja, praznih riječi i birokratskih saopćenja pokušavaju potpuno poraziti i poniziti predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i njegovi vanjski mentori, te su i krenuli u otvoreno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u njegovom suštinskom dijelu. Niko nema pravo praviti se naivan i reći da to ne vidi. Vrijeme je da pojedini evropski predstavnici iskreno odgovore na dva ključna pitanja: 1. Zašto se EU ne priključi sankcijama koje su SAD opravdano uvele Miloradu Dodiku i njegovim sljedbenicima? 2. Do kada ćete svojim nečinjenjem ohrabrivati ratnohuškačku politiku Milorada Dodika i njegovih sljedbenika koji ciljano pokušavaju razarati državu Bosnu i Hercegovinu? Protagonisti takve politike svjesni su da ne mogu naglo i u kratkom roku razbiti državu i zato iz godine u godinu provode politiku “postepenih koraka”. Njihov cilj je da se Bosna i Hercegovina svakodnevno blokira, iscrpljuje i uništava, a da to obični građani i ne primjećuju”, zaključuje Bećirović.

Comments are closed.

  • Laju89