Armija BiH je jedina branila Bosnu i Hercegovinu od dvostruke agresije

U FBiH registrovano trideset udruženja maloljetnih boraca koja se brinu o statusu svojih drugova, članova, suboraca!?
24/01/2021
Bosanska stvarnost – politika Srednjeg vijeka u 21. stoljeću!?
24/01/2021

Armija Republike Bosne i Hercegovine se borila protiv modernih, a starih fašista Armija RBiH je priznata kao antifašistička armija.  Armija RBiH jedina antifašistička vojska u ratu 1992-1995. Armija RBiH je jedina branila Bosnu i Hercegovinu od dvostruke agresije!

Armija Republike Bosne i Hercegovine su sačinjavali pripadnici svih bosanskohercegovačkih nacionalnosti, a ujedno je odbranila ono što je Bosna i Hercegovina. Armija Republike Bosne i Hercegovine je jedini historijski nasljednik antifašističke tradicije na ovim prostorima.

Armija RBiH je pozvana na vojnu paradu u Parizu, 9. Maja 1995. godine povodom Dana pobjede i proslave 50. godišnjice od pobjede nad fašizmom. Armija RBiH je antifašistička!

Armije RBiH je imala borbu za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države republike Bosne i Hercegovine. Tačnije, imala je istu borbu koju su saveznici vodili i pobijedili u Drugom svjetskom ratu protiv nacističko-fašističkog užasa. O tome kakva je bila i za šta se borila Armija RBiH, slobodni, demokratski i civilizovani svijet plebiscitarno se izjasnio još prije 25 godina, kada je pozvao predstavnike Armije RBiH da 9. maja 1995. godine da sudjeluju u Parizu na vojnoj paradi povodom Dana pobjede i proslave pedesete godišnjice od pobjede nad fašizmom.

Pozivu Armiji RBiH nije se usprotivio niko, uključujući i Rusiju. Čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine tada je pripala proslavljenom komandantu 41. mostarske slavne i viteške brigade Semiru Drljeviću Lovcu.

Kao što se jasno vidi na snimku, Drljević je tada nosio ratnu zastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine s ljiljanima. Zbog svega toga danas je važno znati gdje je ko bio tog 9. maja 1995. godine, kakav je karakter imala čija borba.

To što će ideološki i politički sljedbenici onih koji u Parizu, nimalo slučajno nisu bili prisutni i nakon svega poručiti, da to nije bitno, potpuno je shvatljivo, jer im ni tada nije bilo bitno jesu li dio fašističkog ili antifašističkog svijeta. Bosna i Hercegovina nije samo dio Europe, nego je antifašistička Europa sve ono što ideja o slobodnoj državi Bosni i Hercegovini jeste.

Comments are closed.

  • Laju89