Američko vazduhoplovstvo dobilo prvi F-15EX borbeni avion od Boeinga

NY Times o “Quo Vadis, Aida?”- Neuspjeh UN-a je zastrašujući gotovo kao i Mladićeva zloba
12/03/2021
“Quo Vadis, Aida?” osvojio Grand Prix na filmskom festivalu u Luksemburgu
13/03/2021

Radi se o borbenom avionu F-15EX s dva sjedišta koji će zamijeniti aktuelni F-15C/D model, a donosi brojna elektronska poboljšanja.

“Ovo je veliki trenutak za nas. Sa svojim velikim kapacitetom oružja, digitalnom ‘kičmom’, otvorenom arhitekturom, F-15EX će biti ključni element naše flote taktičkih borbenih aviona. Avion može nositi hipersonična oružja, što će mu dati predost u budućim bliskim sukobima”, izjavio je Sean Dorey, program menadžer zadužen za kupovinu, modernizaciju i održavanje aviona.

Novim borbenim avonom može upravljati samo jedan pilot, ima daljinske kontrole leta, ekrane digitalnog kokpita i napredne avioničke sisteme. Također, ima kapacitet nošenja hipersoničnog oružja koje je izuzetno važno za buduće bliske sukobe.

Ono što je njegova velika prednost jeste činjenica da nisu potrebni novi logistički lanci, dodatna obuka pilota, modificiranje infrastrukture, programski uredi niti integracija oružja. Avion će se lako integrisati u sistem, što štedi vrijeme i novac.

Narednih šest aviona F-15EX će biti dostavljeno 2023. godine.

Kada se provedu sva potrebna rigorozna testiranja ovaj model borbenog aviona će američke zračne snage će početi koristiti za svoje misije.

Comments are closed.

  • Laju89