Američki vojnici doputovali u Sarajevo: Počinje vježba “Brzi odgovor 21”

Sarajevski maloljetni borci: Čestitke povodom dana Odreda policije za specijalne namjene „LASTA“
15/05/2021
Godišnjica čuvene Pofalićke bitke: Kako je zaustavljeno presijecanje Sarajeva
16/05/2021

U ovoj bilateralnoj vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu danas je stigao dio američkih vojnika. Naime, oni su stigli u našu zemlju kako bi učestvovali u vježbi “Brzi odgovor 21” koja će biti održana na poligonima Manjača i Glamoč te kasarni Dubrave, a dio ljudstva i opreme je već stigao.

Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je upriličen i svečani doček. Nakon ceremonije autobusima će biti odvezeni na lokaciju predviđenu za učesnike vojne vježbe.

Američke vojnike su dočekali ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Eric Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Ivica Jerkić i komandant NATO štaba Sarajevo američki brigadni general Eric Folkestad.

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Bilateralna vježba “Brzi odgovor 21” bit će održana u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF), koja se odvija na 30 lokacija u Evropi.

U ovoj bilateralnoj vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Inače je ova vježba glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage BiH.

Planirano je da se vježba “Brzi odgovor 21” održi od 17. maja do 2. juna.

Comments are closed.

  • Laju89