Ambasada SAD: Posljednje prijetnje ruskog amabasadora Kalabuhova su opasne, neodgovorne i neprihvatljive

Ruski ambasador prijeti nekakvim reakcijama ako Bosna I Hercegovina bude dio NATO-a! WTF?
17/03/2022
Komšić: Prijetnja napadom ruskog ambasadora Kalabuhova je neprihvatljiva
17/03/2022

Nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih zemalja, istakli su.

Američka ambasada u BiH reagirala je na izjave ruskog ambasadora Igora Kalabuhova. Naime, Kalabuhov je u intervjuu za FTV izjavio prijetnju za BiH ukoliko se pridruži NATO-u.

– Posljednje prijetnje ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Niti jedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih zemalja.

Nastavit ćemo čvrsto stajati uz Bosnu i Hercegovinu dok poduzima potrebne korake kako bi osigurala svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda – saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, Kalabuhov je za Federalnu izjavio da su oni “za ono šta BiH odluči”.

– Ako ona odluči da bude članica bilo čega to je unutrašnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati. Nikakve direktne prijetnje BiH nema. To je direktna prijetnja od strane Zapada. 

To je poigravanje sa narodom u BiH da Rusija navodno priprema neki plan. Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situacija, i ja ne mislim čak da u nekoj fantaziji, u nekoj realnosti da BiH postane članica NATO-a. Vidimo da nema tu koncenzusa i neće biti tako lako BiH to odlučiti u ovim okolnostima – rekao je Kalabuhov.

Izvor: (https://avaz.ba/vijesti/bih/726834/ambasada-sad-posljednje-prijetnje-kalabuhova-su-opasne-neodgovorne-i-neprihvatljive)

Comments are closed.

  • Laju89