Aljoša Čampara: Pomoć borcima ne smije biti upitna ni jednog trenutka

Sjećanja – Tvrtko Kulenović 13 04 2020
13/04/2020
Napad na relej na Vlašiću, napad na TV Sarajevo
01/05/2020

Dana 17. aprila  2020. godine održana je uspješan sastanak sa Dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gospodinom Aljošom Čamparom i sekretarom Udruženja UB-MDR-KS Sibel Sarić.

Na sastanku je gospodin Čampara upoznat sa problematikom sa kojom se susreću bivši maloljetni borci, navodi se u saopćenju UB-MDRKS.

Pomoć borcima ne smije biti upitna ni jednog trenutka, naglasio je Aljoša Čampara. Prema riječima sekretara UB-MDRKS Sibela Sarića na sastanku je definisana i obećana pomoć za članove Kantonalnog Udruženja maloljetnih boraca(UB-MDRKS) koji su slabog socio-ekonomsko-imovinskog stanja. Te se zahvalio na prijemu i brzom odgovoru na potrebe našeg članstva.

Članstvo UB-MDR KS čine veterani koji su kao maloljetnici pristupili u redove ARBiH i MUP-a RBiH, dobar dio njih nije nastavio školovanje poslije rata sto je rezultiralo da je većina njih sa srednjom školskom spremom koji rade uglavnom manuelne poslove u ugostiteljstvu, trgovini građevini itd. Također, ima i jedan dio članova koji su zbog PTSP-a psihički oboljeli te nisu sposobni za rad i samostalno privređivanje.

Naravno, ovdje treba istaći da većina njih ima porodice sto dodatno oteževa njihove socijalne prilike. Zbog stalnih zahtjeva članstva za pomoć, primorani smo vam se obratiti na ovaj način.

Naše udruženje je prvo osnovano u KS sa najvećim brojem članova(300 aktivnih i 200 pasivni). Nismo u mogućnosti da im odgovorimo na zahtjeve, a oni imućniji članovi udrženja su prilično iscrpljeni jer su do sada oni bili jedini donatori, navode u saopćenju iz Udruženja boraca Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo(UB-MDRKS).

Comments are closed.

  • Laju89