830 godina Povelje Kulina bana

Sjećanje na Blaža Kraljevića
09/08/2020
Namjenska industrija u FBiH ostvarila prihod veći od 305 miliona KM
03/09/2020

Na današnji dan, 29. augusta 1189. godine, napisana je Povelja bosanskog bana Kulina – na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Ovaj dokument je ne samo najstariji do sada pronađeni očuvani bosanski državni dokument, nego i jedan od najstarijih državnih dokumenata svih južnoslavenskih naroda i država.

Povelja Kulina bana se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji su se kretali teritorijom tadašnje države Bosne, te je ovo najstariji sačuvani dokument pisan u Bosni i Hercegovini.

To je dvojezični dokument, što znači da je namijenjen i onima koji ne razumiju bosanski jezik. Ujedno, potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću i prvi je bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru.

Povelja Kulina bana, napisana 29. augusta 1189.  godine je najstariji do sada pronađeni pisani bosanski dokument, pisan bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku.

U Zenici će povodom obilježavanja 830. godišnjice Povelje Kulina bana danas biti organizovan niz događaja, a ovaj dan se obilježava i kao Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Izložbom “Srednjovjekovna Bosna” u sarajevskoj galeriji Colegium artisticum i susretom historičara na Okruglom stolu vitezova umjetnosti kralja Arta, koji će biti održani 29. augusta i 6. septembra, Međunarodni centar za mir obilježit će 830 godina postojanja Povelje Kulina bana.

Comments are closed.

  • Laju89