Godišnjica formiranja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine

„ Sarajevski maloljetni boraci “ dali živote i mladost za razvoj i zaštitu Grada Sarajeva
06/04/2023
Godišnjica smrti Jovana Divjaka: Heroj odbrane BiH koji je u miru stvarao vojsku obrazovanih
08/04/2023

Na današnji dan, 8. aprila 1992. godine, formirana je Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine.

Tog datuma je Predsjedništvo RBiH donijelo Odluku o formiranju štaba Teritorijalne odbrane Republike BiH (TORBiH), čime je ujedno ukinut štab Teritorijalne odbrane bivše Socijalističke Republike BiH.

Odluka Predsjedništva je bila strateški značajna jer su sve oružane formacije stavljene pod jedinstvenu komandu i jedinstvena obilježja, a što će kasnije dovesti do formiranja Armije RBiH, čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

Organizirano se prešlo na odbranu naše domovine i na neki način zbili smo redove i krenuli u odbranu.

Značaj Patriotske lige BiH, MUP-a RBiH i drugih koji su imali bitnu ulogu u odbrani od agresora. Te dobrovoljačke formacije su se među prvima suprotstavili agresorima i nakon ove Odluke su se u potpunosti podčinili štabovima TO RBiH. Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine bila jedina legalna i legitimna oružana sila u zemlji početkom aprila 1992. godine, koja je okupila sve probosanske, patriotske snage u organiziranom otporu agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Branila se nezavisnost i cjelovitost države, branila se hiljadugodišnja tradicija suživota na ovim prostorima, branili se bh. građani kojima je ovo jedina domovina.

Država Bosna i Hercegovina jača je od svih njenih unutarnjih i vanjskih neprijatelja i njena snaga ogleda se u odlučnoj i časnoj odbrani svih svjetskih principa i vrijednosti koji su se našli na udaru u razdoblju 1992-1995. Bosne i Hercegovine je bilo i bit će, nas neće jednog dana, ali ona će opstati baš kao što je opstajala i onda kada su mnogi mislili da će Bosna šapatom pasti, krv šehida i poginulih boraca natopila je njeno tlo i to je razlog zbog kojeg nikada ne smijemo zaboraviti ko je najzaslužniji za sve što imamo danas.

Comments are closed.

  • Laju89